Tokes: Dacă teritoriile ni s-au luat, măcar să ni se asigure autonomia, conform Proclamaţiei de la Alba

Vicepreşedintele PE Laszlo Tokes le transmite "fraţilor" români, de 1 Decembrie, urarea de a avea o sărbătoare frumoasă, dar solicită ca, dacă li s-au "luat" teritoriile, măcar să li se asigure maghiarilor autonomia naţională, aşa cum prevede chiar Proclamaţia de la Alba Iulia din 1918.

491 afișări
Imaginea articolului Tokes: Dacă teritoriile ni s-au luat, măcar să ni se asigure autonomia, conform Proclamaţiei de la Alba

Laszlo Tokes (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

"Dacă teritoriile ni s-au luat, măcar să ni se asigure pe aceste teritorii drepturile minoritare şi autonomia naţională, aşa cum prevede chiar şi Proclamaţia de la Alba Iulia din 1918! Departe de noi gândul ca în Ziua Naţională a României să disputăm apartenenţa Transilvaniei, din contră, le dorim fraţilor noştri români sărbătoare frumoasă", precizează Laszlo Tokes într-un comunicat remis joi agenţiei MEDIAFAX.

El menţionează că, în urmă cu nouăzeci şi unu de ani, încălcând principiul wilsonian al autodeterminării şi fără să se consulte populaţia maghiară implicată, Transilvania şi alte regiuni ale Ungariei "au fost rupte de ţara-mamă", dar menţionează că nu doreşte, după scurgerea unui timp atât de îndelungat, să redeschidă vechi dispute istorice, teritoriale.

"Însă trebuie să-mi ridic cuvântul în apărarea drepturilor umane şi comunitare ale maghiarilor ajunşi în ţări străine împotriva voinţei lor. Este inadmisibil şi intolerabil ca Olivér Boldoghy şi, cum este de aşteptat, alţi compatrioţi ai săi să fie privaţi de cetăţenia slovacă şi să fie expulzaţi de pe pământul lor natal, sudul Slovaciei (Felvidék), pentru faptul că îşi asumă în mod deschis identitatea maghiară. Este inadmisibil şi intolerabil şi faptul ca în Transilvania aparţinând României, în ţara noastră natală, la universitatea noastră, odinioară maghiară, din Târgu Mureş, noi, maghiarii, azi nu mai putem avea nici măcar secţie maghiară de sine stătătoare", mai arată Tokes în comunicatul citat.

Şi conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna a solicitat, în contextul apropierii zilei de 1 Decembrie, respectarea unor puncte din Proclamaţia de la Alba Iulia, printre care unul privind dreptul la autonomie, revendicând un "cămin pentru maghiarii din Transilvania" şi o "patrie pentru secuime".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici