Toro (PPMT): Descentralizarea reală presupune obligatoriu reformarea sistemului fiscal şi financiar

Liderul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, spune că formaţiunea salută proiectul de descentralizare al Guvernului, "pentru că, în mod vizibil, iniţiativa se bazează pe o reală concepţie şi multă muncă", dar consideră că o descentralizare reală ar presupune, obligatoriu, reformarea sistemului fiscal şi financiar.

130 afișări
Imaginea articolului Toro (PPMT): Descentralizarea reală presupune obligatoriu reformarea sistemului fiscal şi financiar

Toro T. Tibor, preşedintele PPMT (Imagine: Mihai Dăscălescu/Mediafax Foto)

"PPMT salută proiectul de descentralizare al Guvernului pentru că, în mod vizibil, iniţiativa se bazează pe o reală concepţie şi multă muncă", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj-Napoca, preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, "totodată, proiectul are şi puncte discutabile".

"Din punct de vedere politic, una dintre principalele slăbiciuni este că documentul nu are susţinere puternică în cadrul coaliţiei de guvernământ, măcinată de diferende, şi nu se poate afirma că întregul Executiv l-ar sprijini pe deplin în demersul său pe vicepremierul Liviu Dragnea, iniţiatorul proiectului. Rămâne să vedem care sunt elementele proiectului care ţin de politica bugetară, pentru că iniţiativa nu include administraţiile financiare şi fiscale judeţene, ceea ce înseamnă că «robinetul financiar» s-ar afla în continuare la Bucureşti. O descentralizare reală ar presupune în mod obligatoriu reformarea sistemului fiscal şi financiar", a afirmat Toro.

Liderul PPMT a criticat modul în care Guvernul intenţionează să adopte proiectul de descentralizare, prin ordonanţă de urgenţă, fiind de părere că acesta "este un mijloc legislativ puternic antidemocratic, deoarece Parlamentul îşi poate exprima poziţia doar ulterior adoptării".

"Nu este foarte clară nici relaţia dintre marea descentralizare şi planurile de reorganizare regională. Acest proiect operează cu judeţe, dar noi considerăm că acest sistem al judeţelor trebuie reformat. O altă problemă este că proiectul de descentralizare nu se referă, de exemplu, la inspectoratele şcolare judeţene, la arhive, nici la silvicultură", a subliniat Toro T. Tibor.

Preşedintele PPMT a menţionat că partidul recunoaşte importanţa proiectului de descentralizare, dar crede că soluţia pentru România ar fi "reorganizarea administrativă bazată pe regiunile istorice şi revizuirea sistemului judeţelor, fiind nevoie de două regiuni cu statut special, Ţinutul Secuiesc, respectiv Partium".

Vicepremierul Liviu Dragnea declara, marţi, că a trimis proiectul de lege privind descentralizarea către primari pentru a vedea propunerile incluse, el arătând că ulterior va avea o întrevedere cu edilii pentru a da o formă finală actului normativ şi că susţine fără rezerve prevederile acestuia.

Un proiect al descentralizării pregătit de vicepremierul Liviu Dragnea care ar urma să fie adoptat prin OUG şi care a fost obţinut de "Gândul" modifică nu mai puţin de 21 de acte normative, precizând atribuţiile care vor fi cedate de ministere şi alte instituţii către consiliile judeţene şi primării.

Conform "Gândul", de la ministerul lui Liviu Dragnea a plecat în teritoriu pe 24 septembrie o circulară privind propunerea legislativă intitulată "Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de ministere şi celelalte organe de specialiate ale administraţiei publice centrale". Dacă proiectul regionalizării nu a avansat, şefii din teritoriu au discutat insistent cu vicepremierul Dragnea în ultimele luni despre realizarea descentralizării. Termenul limită până la care cei din teritoriu trebuie să vină cu amendamente este 1 octombrie 2013, ora 12.00.

Intenţia că procesul descentralizării se doreşte a fi realizat imediat, începând cu 1 ianuarie 2014, se regăseşte chiar în preambulul proiectului de OUG, unde se vorbeşte despre necesitatea demarării procesului de elaborare a legii bugetului de stat pentru anul 2014 şi, subsecvent, a bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale, cu respectarea calendarului bugetar prevăzut de Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare şi de Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici