Udrea confirmă îngheţarea pensiilor şi salariilor până în partea a doua a anului 2012

Bugetul pe 2012 va fi trimis Parlamentului cel mai probabil fără măsuri de indexare a pensiilor şi creştere a salariilor pentru bugetari, existând varianta ca majorările să fie acordate în partea a doua a anului viitor, în funcţie de încasările la buget, a declarat ministrul Dezvoltării, Elena Udrea

515 afișări
Imaginea articolului Udrea confirmă îngheţarea pensiilor şi salariilor până în partea a doua a anului 2012

Udrea confirmă îngheţarea pensiilor şi salariilor până în partea a doua a anului 2012 (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Cel mai probabil, proiectul de buget pleacă la Parlament fără indexări şi majorări. Probabil vom amâna şi intrarea în vigoare a Legii pensiilor", a afirmat Udrea, miercuri seara, la postul B1 TV.

Ministrul a precizat că indexarea pensiilor prevăzută în lege poate fi amânată prin ordonanţă de urgenţă şi a confirmat că există varianta ca pensiile şi salariile în sectorul bugetar să fie majorate în partea a doua a anului viitor, în funcţie de nivelul încasărilor bugetare.

"Am considerat şi cred că este un lucru responsabil din partea Guvernului, că mai bine pornim cu un deficit mai mic, dar unul realist, prudent şi nu ne trezim în mijlocul anului că facem rectificare negativă pentru că nu vom încasa la buget cât ne propunem noi astăzi sã afcem, decât să pornim cu un buget mai larg şi în luna iunie să fim obligaţi să facem rectificare negativă. Mai bine să porneşti prudent şi să poţi să ai lejeritatea ca, ulterior, să ai o creştere şi la pensii şi la salarii decât să pleci optimist de la început şi apoi, pe parcurs, să anunţi populaţia că nu se mai întâmplă creşterile, ba dimpotrivă, Doamne fereşte, apelezi la măsuri de reducere", a spus Udrea.

Udrea a mai arătat că UNPR a înţeles necesitatea acestor măsuri, în timp ce cu UDMR încă se poartă discuţii.

"Vom pleca cu propunerea de a nu majora salariile şi de a nu indexa pensiile, dar dacă încasările ne vor permite, dacă economia va merge în aşa fel încât să avem această posibilitate, vom face şi majorarea salariilor a celor care au fost tăiate şi vom face şi indexarea pensiilor. Deci, ce ştim sigur, anul viitor nu se reduc pensiile, nu se reduc salariile", a adăugat Udrea.

Surse oficiale au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că Guvernul ia în calcul elaborarea unui proiect de buget pentru anul viitor care să nu includă nicio majorare de salarii şi pensii cel puţin până în al doilea semestru din 2012, datele economice urmând să fie reanalizate la finele lunii iunie pentru eventuale creşteri în partea a doua a anului viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici