Umbra lui Putin planează peste alegerile din Slovacia. Sprijinul pentru Ucraina, pus în pericol

  • În Slovacia, secţiile de votare s-au deschis azi pentru alegerile parlamentare.
  • La secţiile de votare s-au deschis azi pentru alegerile parlamentare.
  • Moscova îl susţine pe Robert Fico.
674 afișări
Imaginea articolului Umbra lui Putin planează peste alegerile din Slovacia. Sprijinul pentru Ucraina, pus în pericol

Umbra lui Putin planează şi peste alegerile din Slovacia

Votul este considerat fundamental pentru direcţia politicii externe a ţării şi pentru sprijinirea Ucrainei în următorii ani. Alegerile parlamentare implică 5,4 milioane de locuitori. Secţiile de votare sunt programate să se închidă la ora 20.00.

Alegerile se profilează ca un scrutin de politică externă, între reconfirmarea orientării pro-occidentale şi apropierea de Rusia, în contextul polarizant al războiului din Ucraina.

Două curente diametral opuse se confruntă şi, potrivit sondajelor de ultimă oră, este un duel strâns între partidul populist Smer-SD, al fostului premier Robert Fico, care susţine politici mai favorabile Moscovei, şi Slovacia liberală progresistă, a lui Michal Simecka, vicepreşedinte al Parlamentului European, care doreşte să aprofundeze cooperarea cu UE.

Primele două forţe politice, umăr la umăr

Ambele forţe politice ar trebui să obţină aproximativ 20% din voturi. Rezultatele finale sunt aşteptate duminică dimineaţa. Preşedintele slovac Zuzana Caputova va însărcina apoi şefului partidului câştigător să formeze următorul guvern.

Miza este atât de mare încât Slovacia, stat membru al Uniunii Europene şi NATO, cu 5,4 milioane de locuitori, a fost copleşită de dezinformare în timpul campaniei electorale, studiile arătând că jumătate din populaţie crede în ştirile false aflate în circulaţie.

De-a lungul principalelor străzi şi autostrăzi ale capitalei Bratislava, panourile Smer-SD promit „stabilitate, ordine şi bunăstare”, în timp ce Slovacia progresistă garantează „un viitor demn”.

Candidatul de stânga, fostul prim-ministru Fico, a încercat să atragă alegătorii cu promisiunea că va suspenda ajutorul militar pentru Ucraina, care se luptă cu o invazie rusă din februarie 2022.

Slovacia a oferit un ajutor militar şi umanitar important Kievului, dar, în campania electorală, Fico a optat pentru legături amicale cu Moscova şi, potrivit analiştilor, dacă, ar ajunge prim-ministru, ar schimba din temelii politica externă a ţării.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici