Un eurodeputat PSD a reclamat la CE şi Consiliu prevederile despre presă din Strategia de apărare

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan, membru al Comisiei de Educaţie, Cultură şi Mass-Media din PE, a iniţiat o întrebare orală către CE şi Consiliu împotriva pasajelor din Strategia Naţională de Apărare care se referă la eventualele vulnerabilităţi din partea mass-media.

12 afișări
Imaginea articolului Un eurodeputat PSD a reclamat la CE şi Consiliu prevederile despre presă din Strategia de apărare

Un eurodeputat PSD a reclamat la CE şi Consiliu prevederile despre presă din Strategia de apărare (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat PSD, "ca formă de protest, europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a iniţiat o întrebare orală către Comisia Europeană şi către Consiliul european", iar acest demers va fi urmat "de o moţiune de rezoluţie în Parlamentul European prin care să reclame acest abuz împotriva presei dintr-un stat membru".

"Nu vreau ca România să producă, prin astfel de măsuri, un nou Hitler în Uniunea Europeană. Dacă nu ne opunem vehement acestei tentaţii totalitare, pasul următor poate fi cenzura, opresarea ziariştilor şi a politicienilor de opoziţie şi desfiinţarea statului de drept. Vom protesta oriunde vom putea - la Bucureşti sau la Bruxelles - împotriva acestui comportament dictatorial", a declarat europarlamentarul, potrivit unui comunicat PSD remis MEDIAFAX.

Cătălin Ivan susţine că documentul propus de Traian Băsescu va avea ca efect atât discreditarea României ca democraţie funcţională în spaţiul Uniunii Europene, cât şi blocarea statutului presei ca paznic al democraţiei.

Întrebarea orală are deja susţinerea a 43 de europarlamentari din principalele grupuri politice, PPE, S&D şi ALDE.

Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată marţi în CSAT.

Potrivit documentului transmis Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu, spre dezbatere şi aprobare, principalele vulnerabilităţi ale României sunt diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii ale statului, capacitatea administrativă redusă la nivel central şi local şi politizarea excesivă a unor instituţii, atât la nivel local, cât şi naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici