Un fost ambasador îi cere DEMISIA Mitropolitului Banatului , după eşecul de la referendum

Vasile Popovici, fost ambasador al României în Maroc şi Portugalia, cere Mitropolitului Banatului, unul dintre iniţiatorii referendumului pentru familie, să demisioneze din funcţie. ”Nu uitaţi: e momentul, Părinte, să vă retrageţi la mănăstire”, scrie Popovici.

1497 afișări
Imaginea articolului Un fost ambasador îi cere DEMISIA Mitropolitului Banatului , după eşecul de la referendum

Un fost ambasador îi cere Mitropolitului Banatului să demisioneze, în urma eşecului de la referendum

Profesorul universitar Vasile Popovici, fost ambasador al României în Maroc şi Portugalia, a postat o scrisoare deschisă pe pagina sa de Facebook, adresată Mitropolitului Banatului. Vasile Popovici consideră că IPS Ioan Selejan ar trebui să-şi dea demisia din funcţie, ca urmare a eşecului referendumului pentru familie.

“Părinte, aţi fost între iniţiatorii acestui referendum, deşi rolul dvs ca ierarh nu e câtuşi de puţin să iniţiaţi legi. Căderea referendumului ar trebui să fie un moment de reflecţie profundă - pentru dvs ca şi pentru acei preoţi care s-au implicat în politică şi-n treburi lumeşti, de aici şi din toată ţara. Mesajul pe care l-au transmis cetăţenii români ieri şi azi e clar ca lumina zilei pentru ierarhii bisericii noastre ortodoxe: e momentul renunţării la lux, la iubirea de arginţi, la legătura veche cu un partid anume şi cu toate partidele. E de multă vreme momentul să uitaţi de milioanele de la buget. E momentul, Părinte, să redescoperiţi creştinismul, care înseamnă iubire necondiţionată pentru aproapele şi mai ales pentru aproapele în nevoie. E momentul, Părinte, să vă reîntoarceţi la operele sociale, cu modestie şi dedicaţie curată. E momentul, Părinte, o tot repet, să vă lepădaţi ca de Necuratul de tentaţia politică”, scrie Vasile Popovici.

Potrivit profesorului universitar, Mitropolitul Banatului este un “naţionalist într-o regiune multiculturală” şi l-a îndemnat să se întrebe de unde vor fi returnaţi banii cheltuiţi pentru organizarea referendumului pentru familie.

“La ora bilanţului nu numai liderii politici trebuie să-şi prezinte demisiile, ci şi preoţii implicaţi în această făcătură. Dvs cel dintâi. Să vă luaţi haina călugăriei şi să vă retrageţi în meditaţie şi penitenţă lungă. Mai ales pentru dvs sună acest îndemn, Părinte, ca Mitropolit al Banatului, naţionalist într-o regiune multiculturală, închistat într-o societate locală deschisă la minte, anti-ecumenic într-o Timişoară ecumenică. Să faceţi bine, ca iniţiator al demersului, să vă puneţi întrebarea grea, grea de tot, de unde returnaţi la vistieria statului cele 35 de milioane de euro, cât ne-a costat fantezia dvs de aventurier în lumea legilor lumeşti. Şi nu uitaţi: e momentul, Părinte, să vă retrageţi la mănăstire, spre iertarea păcatelor şi îndreptarea minţii! Ieri şi azi vi s-a transmis un semn de la oameni, care nu poate fi decât un semn de sus. Ascultaţi-l cu mare atenţie! Dumnezeu să vă lumineze întru luarea celei mai bune decizii. Bine ar fi s-o luaţi chiar mâine. Nu e scăpare”, mai scrie fostul ambasador.

Vasile Popovici este profesor la Universitatea de Vest din Timişoara, unde predă cursuri de literatură, cultură şi civilizaţie franceză.

Pe de altă parte, tot pe Facebook, fostul premier Sorin Grindeanu a postat, luni, un mesaj prin care îi ia apărarea Mitropolitului Banatului şi consideră atacul profesului Vasile Popovici la adresa lui Ioan Selejan ca fiind de neînţeles.

“Numărătoarea voturilor de la referendum s-a încheiat de puţin timp, invalidarea nu poate fi pusă nicio secundă sub semnul întrebării, iar dacă aceasta a fost voinţa poporului, trebuie să o acceptăm. Aşa este normal şi constituţional. Cum era de aşteptat, se caută responsabili pentru numărul insuficient de voturi, se aduc acuze şi se arată cu degetul. În vâltoarea evenimentelor, însă, apar şi anumite personaje cu idei ciudate, ca să nu le numesc altfel, şi mă refer la Vasile Popovici, care cere demisia Mitropolitului Banatului, Ioan, şi retragerea Înalt Preasfinţiei Sale la mănăstire. Atacul lui Vasile Popovici la adresa Mitropolitului Banatului este de neînţeles, lipsit de substanţă şi bun simţ. Bănăţenii ştiu ce înseamnă ÎPS Ioan pentru biserică, dar mai ales pentru comunitate. A reuşit în puţinii ani de când păstoreşte biserica din Banat să se implice activ în societate, să fie o voce raţională şi un model pentru mulţi dintre noi. ÎPS Ioan a dat o nouă faţă bisericii, a coagulat în jurul său bănăţenii şi ne-a făcut să privim lucrurile dintr-o altă perspectivă. Blândeţea şi dedicarea sa sunt într-un real contrast cu oameni de genul lui Vasile Popovici, care a ales greşit omul pe care să îl atace, căutând, probabil, să iasă din anonimatul în care trăieşte”, a declarat Sorin Grindeanu.

La slujba de Crăciun oficiată de Mitropolitul Banatului, în anul 2015, în Catedrala Mitropolitană din Timişoara, IPS Ioan Selejan le-a cerut credincioşilor să susţină o iniţiativă de modificare a articolului din Constituţie care se referă la familie. Mai exact, să se precizeze clar că familia familia este uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

Mitropolia Banatului nu a reacţionat până la această oră, anunţând doar că va trmite un comunicat de presă pe parcursul zilei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici