Un ministru turc dezvăluie sfaturile primite de la Boc: Nu faceţi tot ce zic europenii!

Ministrul turc al Afacerilor Europene relatează o discuţie avută în urmă cu 2 ani cu Emil Boc, care l-ar fi sfătuit ca Turcia să nu facă "tot ce spun europenii", explicând că România a ajuns în situaţie economică dificilă deoarece a fost prea flexibilă în negocieri şi a acceptat lucruri prea repede.

Urmărește
1247 afișări
Imaginea articolului Un ministru turc dezvăluie sfaturile primite de la Boc: Nu faceţi tot ce zic europenii!

Un ministru turc dezvăluie sfaturile primite de la Boc: Nu faceţi tot ce zic europenii! (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul turc al Afacerilor Europene, Egemen Bagiş, care este şi negociatorul-şef al ţării sale în relaţia cu UE, a explicat că Turcia încearcă încă din 1959 să devină membră a structurilor comunitare, învăţând foarte mult din experienţa aderării României.

În acest context, ministrul turc a povestit conţinutul unei discuţii pe care a avut-o în urmă cu doi ani cu premierul de atunci Emil Boc şi sfaturile acestuia pentru Turcia.

"Îmi aduc aminte de ultima mea vizită aici, acum circa doi ani. Când l-am vizitat pe premierul de atunci, Boc. Era ziua în care semnase actele legislative cu unele dintre deciziile foarte dificile pe care a trebuit să le ia apropo de criza economică - prelungirea vârstei de pensionare, scăderea unora dintre salarii, creşterea anumitor taxe. Mă rog, nu era o zi prea bună pentru el să se întâlnească aşa, cu un ministru dintr-o altă ţară venit în vizită. Am intrat la el în birou şi am început să vorbesc, însă mi-am dat seama că gândurile îi erau în altă parte. Şi i-am zis: «Domnule premier, nu vă îngrijoraţi»", a spus Bagiş.

Ministrul turc a relatat că Emil Boc l-a "privit părând că spune: «Despre ce vorbeşte omul ăsta?»".

"Şi atunci i-am explicat: «Noi am trecut prin lucruri şi mai rele în Turcia. (...) Dar cu măsuri fiscale corecte, cu decizii corecte, acum suntem una dintre economiile cu cea mai mare creştere din Europa. Lucrurile se pot schimba şi ceea ce aţi început azi, reformele, vor ajuta la schimbarea acestui lucru, vor ajuta la schimbarea imaginii României». El s-a uitat la mine şi mi-a spus: «Domnule ministru, haideţi să vă dau şi eu un sfat». I-am răspuns: «Vă rog, domnule premier. Sunt nerăbdător să învăţ». Şi el mi-a spus: «Nu faceţi tot ce vă spun europenii să faceţi! Motivul pentru care suntem în această situaţie economică este acela că în timpul negocierilor am fost probabil prea flexibili. Poate că am acceptat lucrurile prea repede»", a povestit Bagiş.

El a spus că acea zi în care s-a întâlnit cu Boc a fost "una dintre cele mai educative zile" din viaţa sa. "Azi, am deschis 13 capitole de negociere cu UE. Mai avem 20 de deschis, dintre care 17 sunt politic blocate. Singurele trei capitole pe care le-am putea deschide - concurenţă, politici sociale şi achiziţii publice - sunt cele pe care fiecare ţară, inclusiv România, le-a lăsat la sfârşit pentru că aduc dificultăţi economice. Şi ceea ce am învăţat în ziua aceea, aici, în România, a fost pentru mine un sfat extrem de important. Şi atunci când suntem forţaţi să luăm măsuri care ne-ar afecta economia, noi spunem că e mai important să avem inima şi mintea deschisă decât să avem capitolele de negociere cu UE deschise", a continuat Bagiş.

El s-a pronunţat în favoarea adoptării de reforme pentru a transforma Turcia "într-o ţară mai democratică, mai prosperă, mai transparentă". "Şi dacă putem deschide vreun capitol, bine. Dacă nu, oricum va veni o zi în care toate aceste blocaje vor dispărea. Pentru că bunul simţ a triumfat şi va triumfa întotdeauna. Şi nu face sens să blochezi Turcia", a mai comentat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici