Ungureanu: Partidele de extremă dreapta încep să ia prizoniere guvernele statelor membre UE

Premierul Ungureanu spune că decizia amânării aderării României la Schengen reprezintă un calcul politic intern al Olandei, iar ceea ce se întâmplă trebuie privit şi "într-o altă cheie", respectiv modul în care partidele de extremă dreapta încep să ia prizoniere guvernele statelor membre UE.

348 afișări
Imaginea articolului Ungureanu: Partidele de extremă dreapta încep să ia prizoniere guvernele statelor membre UE

Mihai Razvan Ungureanu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, vineri seară, la Iaşi, că decizia amânării aderării României la spaţiul Schegen arată un calcul politic intern al Olandei, însă România ştie foarte bine ce s-a întâmplat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Ce se întâmplă în cazul Schengen trebuie privit şi într-o altă cheie. E o bună temă şi pentru Consiliul European de a discuta despre modul în care partide de extremă dreapta încep încetul cu încetul să ia prizoniere guvernele statelor membre. O fac pentru calcule politice care nu servesc solidarităţii europene, care nu fac bine Uniunii în ansamblu şi care, în opinia mea, sunt profund lipsite de etica pe care UE s-a construit", a afirmat Mihai Răzvan Ungureanu.

Premierul a mai spus că acesta este un moment pentru a începe o discuţie despre modul în care discursul extremist şi xenofob începe să-şi facă simţită prezenţa în parlamentele naţionale şi acolo unde prin mecanisme democratice ajunge să se alăture vocilor democratice din guvernele respective.

"Ar trebui să fim îngrijoraţi. Ceea ce s-a întâmplat în spaţiul Schengen este un moment de cotitură pentru care Uniunea Europeană trebuie să dea un răspuns. Răspunsul îl vom avea în septembrie, însă adevărul e că aşteptarea a fost mult prea lungă. Nu vorbesc aici de Olanda, care înseamnă o naţiune de oameni industrioşi, puşi pe muncă, ci vorbesc de politicile care trec pe deasupra intereselor esenţiale ale cetăţenilor europeni", a afirmat premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

Liderii UE au stabilit că decizia privind momentul aderării României şi Bulgariei la Schengen va fi luată în septembrie, pe fondul blocajului exercitat de Olanda.

Guvernul olandez susţine că România şi Bulgaria nu au înregistrat suficiente progrese în combaterea corupţiei şi criminalităţii organizate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici