Uniunea Europeană cere eliberarea imediată a lui Aleksei Navalnîi

  • UE îndeamnă Rusia să îl elibereze pe disidentul Aleksei Navalnîi
  • Josep Borrell: "Condamnarea lui Aleksei Navalnîi intră în contradicţie cu angajamentele internaţionale asumate de Rusia"
  • Liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, a fost condamnat la închisoare, din cauza încălcării termenilor unei sentinţe cu suspendare
787 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană cere eliberarea imediată a lui Aleksei Navalnîi

Sursa foto: profimedia

Uniunea Europeană a criticat, marţi seară, condamnarea la închisoare a lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, cerând eliberarea imediată a acestuia.

"Condamnarea lui Aleksei Navalnîi intră în contradicţie cu angajamentele internaţionale asumate de Rusia în privinţa normelor statului de drept şi libertăţilor fundamentale. Sentinţa intră în contradicţie cu un verdict al Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a catalogat acest caz ca fiind arbitrar şi nerezonabil", a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

"Cer eliberarea imediată" a lui Aleksei Navalnîi, a subliniat Josep Borrell Fontelles.

De asemenea, Statele Unite au cerut eliberarea lui Aleksei Navalnîi.

O instanţă judiciară din Moscova a decis, marţi, condamnarea la trei ani şi şase luni de închisoare a lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, pentru încălcarea condiţiilor unei sentinţe cu suspendare. Tribunalul districtual Simonovski din Moscova a decis înlocuirea sentinţei de condamnare cu suspendare, din cauza încălcării termenilor condamnării şi a acţiunilor de perturbare a ordinii publice. În acest context, instanţa judiciară a dispus anularea condamnării cu suspendare şi înlocuirea sentinţei cu o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare. Instanţa a dispus scăderea din sentinţă a zilelor petrecute de Aleksei Navalnîi în arest la domiciliu. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi contestată prin apel de Aleksei Navalnîi în termen de zece zile.

În cursul procesului, Aleksei Navalnîi a declarat că este vorba de o încercare a Administraţiei Vladimir Putin de a "provoca temeri pentru milioane de ruşi".

Disidentul rus Aleksei Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie, la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020. O instanţă judiciară a decis menţinerea în detenţie a lui Aleksei Navalnîi 30 de zile. Serviciul rus al Penitenciarelor a comunicat că Aleksei Navalnîi a încălcat termenii unei sentinţe cu suspendare. Navalnîi a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru furt, un caz din 2014 pe care disidentul îl consideră ca având motivaţie politică. Un termen al controlului judiciar expirase pe 30 decembrie 2020, iar Navalnîi ar fi trebuit să se prezinte la o secţie judiciară.

În plus, Comitetul rus pentru Investigaţii a anunţat recent că Aleksei Navalnîi este vizat de o anchetă privind "fraude de amploare". Liderul opoziţiei ruse este suspectat că ar fi utilizat în scopuri personale fonduri colectate pentru organizaţiile civice pe care le conduce, valoarea presupuselor fraude fiind de 356 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro). Aleksei Navalnîi conduce mai multe organizaţii nonguvernamentale pentru drepturile omului şi combaterea corupţiei.

Zeci de mii de persoane au protestat în Rusia în ultimele săptămâni, cerând eliberarea lui Aleksei Navalnîi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici