Urban: Parlamentarii care absentează nemotivat la 50% din şedinţe să îşi piardă mandatul

Senatorul Iulian Urban (PDL) a iniţiat o propunere legislativă pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor potrivit căreia parlamentarii care absentează la 50% din şedinţele de plen să fie sancţionaţi prin pierderea mandatului în Legislativ.

20 afișări
Imaginea articolului Urban: Parlamentarii care absentează nemotivat la 50% din şedinţe să îşi piardă mandatul

Urban: Parlamentarii care absentează nemotivat la 50% din şedinţe să îşi piardă mandatul (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Proiectul de lege iniţiat de senatorul PDL, pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, prevede că absentarea nemotivată la peste 25% din şedintele de plen şi sedinţe ale comisiilor permanente ale Camerei, în cadrul unei sesiuni parlamentare, se sancţionează cu retragerea dreptului de a lua cuvântul în plen, precum şi cu reducerea la jumătate a indemnizaţiei de parlamentar şi a sumei forfetare pentru următoarea sesiune parlamentară.

O altă modificare se referă la absentarea nemotivată la peste 50% din şedinţele de plen şi şedinte ale comisiilor permanente ale Camerei, în cadrul unei sesiuni parlamentare, care generează pierderea mandatului de parlamentar, potrivit iniţiativei legislative.

Propunerea legislativă prevede de asemenea că abaterile care implică aplicarea de sancţiuni se constată de către Comisia juridică, imunităţi, validări şi disciplină a Senatului, la sesizarea unui grup parlamentar ori la sesizarea personală a unui deputat sau senator.

Sesizarea se adresează preşedintelui Senatului în termen de cel mult o lună de la data săvârşirii faptei sau până la sfârşitul sesiunii parlamentare.

Potrivit expunerii de motive la proiectul de lege, în ultima perioadă, o serie de parlamentari absentează nemotivat de la lucrările Senatului sau ale Camerei Deputaţilor, generând imposibilitatea derulării în bune condiţii a activităţii de legiferare.

În plus, iniţiatorul menţionează că sunt parlamentari care de la data primirii mandatului şi până la terminarea acestuia ajung să participe la foarte puţine şedinţe, derulând activităţi extraparlamentare sau în interes personal şi uitand practic scopul pentru care au fost aleşi şi implicit interesele alegătorilor pe care ar trebui să îi reprezinte, în totală discordanţă cu promisiunile făcute alegătorilor în campania electorală.

În plus, potrivit senatorului PDL, în pofida acestei slabe implicări în activitatea parlamentară, atât indemnizaţia de parlamentar, cât şi sumele forfetare ajung să fie încasate în integralitatea lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici