USL a depus plângere penală împotriva lui Traian Băsescu şi a altor 14 persoane

USL a depus, joi, la Parchetul ÎCCJ, plângere penală împotriva preşedintelui suspendat Traian Băsescu şi a altor 14 persoane, pentru "răspândire de informaţii false, pentru defăimarea ţării şi a naţiunii şi pentru periclitarea siguranţei economiei naţionale şi a stabilităţii monedei".

2480 afișări
Imaginea articolului USL a depus plângere penală împotriva lui Traian Băsescu şi a altor 14 persoane

Traian Băsescu (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

"Aceasta este plângerea penală pe care USL, prin grupurile parlamentare din Camera Deputaţilor, a depus-o azi sub nr. 13098 la PÎCCJ, prin care se cere începerea urmăririi penale împotriva a 15 persoane: Traian Băsescu, Emil Boc, Monica Macovei, Cristian Preda, M.R. Ungureanu, Vasile Blaga, Sever Voinescu, Cezar Preda, Cristian Boureanu, Anca Boagiu, Raluca Turcan, Nicuşor Păduraru, Ioan Oltean, Sebastian Lăzăroiu, Andreea Paul", a precizat, joi, preşedintele interimar al PNL Bucureşti, Eugen Nicolăescu.

Nicolăescu a susţinut că cele 15 persoane împotriva cărora s-a depus plângerea penală "au săvârşit fapte de denigrare şi de răspândire de informaţii false printr-o manipulare grosolană a opiniei publice, a organismelor europene şi internaţionale, a partenerilor interguvernamentali, a mediului public, a mass-media internaţională şi internă şi a personalităţilor europene cu privire la situaţia din România".

Nicolăescu a menţionat că persoanele respective "au făcut afirmaţii referitoare la «o lovitură de stat», el referindu-se aici la Traian Băsescu, Emil Boc, Monica Macovei, M.R.Ungureanu, dar şi la o aşa-zisă mineriadă, la distrugerea statului de drept, la acapararea justiţiei, la schimbarea procurorilor şefi de la Parchetul General şi DNA, la suprimarea funcţionării unor instituţii fundamentale, la răsturnarea democraţiei.

Preşedintele interimar al PNL Bucureşti a mai spus că "este de notorietate declaraţia Monicăi Macovei, care solicită organismelor europene suspendarea dreptului de vot al României în Consiliul European".

El a susţinut că "acţiunile celor 15 persoane îndreptate împotriva României intră sub incidenţa Codului Penal, articolele 165 şi 168".

Nicolăescu a adăugat că aceste persoane "au încălcat grav Constituţia, respectiv articolul 30 alineatul 7", care interzice defăimarea ţării şi a naţiunii.

"Declaraţiile publice au dus la împiedicarea activităţii autorităţilor publice române prin intimidarea lor şi supunerea lor presiunii internaţionale, având drept consecinţă crearea stării de pericol pentru economia naţională. S-a periclitat siguranţa economiei naţionale, stabilitatea monedei, siguranţa statului, credibilitatea ţării şi încrederea investitorilor în România", a acuzat Nicolăescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici