USL: Cerem consultarea Parlamentului. Suntem de acord cu modificarea Constituţiei doar după alegeri

USL solicită consultarea Parlamentului cu privire la angajamentele asumate în cadrul Consiliului European şi anunţă că este de acord cu modificarea Constituţiei doar după alegeri, menţionând că revizuirea Legii fundamentale se poate face cu atât mai rapid cu cât vor fi organizate alegeri mai repede.

544 afișări
Imaginea articolului USL: Cerem consultarea Parlamentului. Suntem de acord cu modificarea Constituţiei doar după alegeri

USL: Cerem consultarea Parlamentului. Suntem de acord cu modificarea Constituţiei doar după alegeri (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax foto)

"Uniunea Social Liberală solicită consultarea Parlamentului cu privire la angajamentele asumate în cadrul Consiliului European. De asemenea, USL anunţă că este de acord cu modificarea Constituţiei doar după alegeri, cu un Parlament legitim. Uniunea Social Liberală a solicitat preşedintelui României înainte de Consiliul European să facă public mandatul cu care participă şi poziţia pe care o angajează în numele României. Dat fiind că este vorba despre un subiect cu implicaţii majore pe termen lung pentru România, dar şi pentru Uniunea Europeană, din care ţara noastră este parte, consultarea cu toate forţele politice şi instituţiile relevante în materie ar fi trebuit să aibă loc anterior deplasării la Bruxelles. Ar fi fost din partea preşedintelui României acea dovadă de responsabilitate pe care o aşteaptă o societate întreagă, într-un context economic şi social dificil", se arată într-un comunicat semnat de preşedintele PSD Victor Ponta, preşedintele PNL Crin Antonescu şi preşedintele PC Daniel Constantin.

USL solicită preşedintelui consultarea "de îndată" a Parlamentului, ca organism reprezentativ suprem, cu privire la angajamentele asumate de statul român prin Acordul convenit în cadrul Consiliului European.

De asemenea, USL reia solicitarea formării imediate a unui comitet tripartit anticriză Putere-Opoziţie-BNR, pentru a discuta soluţii de depăşire a actualei situaţii.

"Uniunea Social Liberală a fost întotdeauna şi este deschisă la consultări cu toate forţele politice şi partenerii sociali, mai ales atunci când este vorba de chestiuni care privesc viitorul României şi implicarea deplină a României în procesele de la nivel european. Considerăm că este nevoie de un dialog transparent şi deschis, de un acord politic şi social larg, nu doar de o informare pe care preşedintele o face partidelor politice", subliniază liderii USL.

În ceea ce priveşte măsurile concrete care ar urma să rezulte din acest Acord, "USL susţine modificarea Constituţiei, atunci când va exista un Parlament legitim, validat de votul popular, care să realizeze acest proces şi după o dezbatere care să clarifice necesităţile de ordin constituţional ale statului român".

"Prin urmare, cu cât avem alegeri organizate mai rapid, cu atât vom putea modifica mai rapid Constituţia", se mai arată în comunicatul semnat de Ponta, Antonescu şi Constantin.

Liderii USL mai spun că "marile datorii ale statului român au fost create de actuala putere, aceasta având responsabilitatea scăderii deficitelor, dar nu prin măsuri de austeritate pe care să le plătească cetăţenii, ci prin măsuri de combatere a crizei, de relansare a mediului privat şi de creare de noi locuri de muncă".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că săptămâna viitoare va informa partidele cu privire la concluziile summit-ului UE, precizând că nu o va face prin hârtii, pentru că "oricum nu le citeşte nimeni".

Şeful statului a spus că România trebuie să treacă în Constituţie, şi nu în alt act normativ, prevederile privind bugetul şi deficitul structural, din acordul convenit la summit-ul UE.

Preşedintele Băsescu a subliniat că una dintre prevederile acordului se referă la obligaţia statelor care aderă la acesta de a include în legislaţia naţională angajamentul pentru "buget naţional echilibrat şi în surplus", ceea ce înseamnă că deficitul structurat nu trebuie să depăşească 0,5% din PIB.

Şeful statului a menţionat că actul normativ prevăzut în acord pentru înscrierea acestei prevederi, "în cel mai scurt timp", este "Constituţia sau o lege echivalentă cu Constituţia". El a precizat că introducerea prevederii în Constituţie sau într-un act echivalent va fi constatată de Curtea de justiţie a UE.

"Marea problemă legată de acest deficit structural de 0,5% este că el trebuie introdus într-un act normativ care se numeşte Constituţie a statelor membre în cel mai scurt timp. Poate fi un substitut pentru Constituţie dacă este vorba de o lege echivalentă cu Constituţia. Iar acest lucru îl poate constata numai instanţa Uniunii Europene - Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, dacă prevederea legală a fost introdusă într-un act normativ care poate fi Constituţia sau un act normativ echivalent", a spus Băsescu.

El a menţionat că "România nu are un astfel de act normativ echivalent cu Constituţia".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici