USL propune Guvern tehnocrat şi anticipate în 2011. Băsescu: Propuneţi instabilitate politică

USL i-a propus, marţi, preşedintelui Traian Băsescu formarea unui Guvern tehnocrat susţinut inclusiv de opoziţie şi declanşarea de alegeri parlamentare anticipate în noiembrie 2011, şeful statului replicând că acest lucru înseamnă împingerea ţării în instabilitate politică.

2541 afișări
Imaginea articolului USL propune Guvern tehnocrat şi anticipate în 2011. Băsescu: Propuneţi instabilitate politică

USL propune Guvern tehnocrat şi anticipate în 2011. Băsescu: Propuneţi instabilitate politică (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Preşedintele PSD Victor Ponta, copreşedinte al USL, i-a spus şefului statului, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni, că Uniunea este dispusă să sprijine chiar formarea unui guvern tehnocrat, cu alegeri anticipate în toamna acestui an.

El i-a oferit preşedintelui un set de documente cu propunerile USL.

"Ştiţi foarte bine că - a spus şi Comisia de la Veneţia - nu putem pune în Constituţie numărul de parlamentari, ci putem pune norme de reprezentare: câţi cetăţeni va reprezenta un parlamentar, pentru că populaţia este fluctuantă mai ales la nivelul UE", a explicat Ponta.

"Dar cel mai important lucru, pe care l-aţi atins şi dumneavoastră - să ne bănuiască cineva că iată, avem şi puncte comune - este că ne dorim să analizaţi înfiinţarea unui comitet economic anticriză cu un dialog tripartit între putere, opoziţie şi BNR. Suntem dispuşi să sprijinim acest comitet şi chiar formarea unui guvern tehnocrat", a spus Ponta. El a precizat că sarcinile acestui Executiv tehnocrat ar fi punerea în aplicare a măsurilor anticriză convenite în comun şi organizarea în această toamnă a alegerilor parlamentare, pe numărul de parlamentari de 320.

"După care, noul Parlament, până pe 15 aprilie, să finalizeze procesul de revizuire a Constituţiei, iunclusiv procesul de reorganizare administrativ-teritorială şi la alegerile locale din 2012 să avem şi referendum", a adăugat Ponta.

El a fost întrerupt de Traian Băsescu: "Lăsa-ţi-mă să repet să văd dacă am înţeles bine: propuneţi să intrăm într-o criză politică, să declanşăm acum alegeri anticipate".

Preşedintele a adăugat că există deja o coaliţie de guvernare. "Am văzut că aveţi o coaliţie de guvernare care se înţelege foarte greu", a comentat Ponta. "Astea-s coaliţiile", a replicat preşedintele.

"Deci, îmi propuneţi să intrăm în anticipate acum", a continuat preşedintele.

"Nu. V-am propus să ne pregătim, să ne întoarcem - cum spuneţi dumneavoastră - la popor", a răspuns Ponta.

Băsescu i-a explicat că "poporul s-a pronunţat" deja votând reducerea numărului de parlamentari. "Păi aşa facem. Noi am depus proiectul de lege şi îl votăm. Domnul Boc a zis că nu îl votează, dar cred că dumneavoastră îl puteţi răzgândi", a spus Ponta.

"Am o rugăminte. Încerc să nu fiu ironic şi să vă întreb de banii de pe la Midia sau Rovinari", a replicat Băsescu, Ponta răspunzând că poate să-l întrebe orice. "Pot să răspund la toate întrebările", a adăugat preşedintele PSD.

"În mod categoric, orice propunere de vulnerabilizare a stabilităţii politice este exclusă. Cel puţin din partea mea nu va avea un suport pentru împingerea ţării în alegeri acum", a spus Băsescu, fiind din nou întrerupt de Ponta care a precizat că termenul propus pentru alegeri anticipate este luna noiembrie 2011.

Preşedintele a spus că, în opinia sa, "împingerea clasei politice în campanie nu va face decât să strice echilibrele fragile" care au ţinut Guvernul.

"Vă propun altceva: nu împiedicaţi procesul de reformare a ţării", a spus Băsescu.

Propunerea USL este ca până pe 15 iulie să se înfiinţeze un Comitet economic anticriză, format din putere, opoziţie şi reprezentanţi ai Băncii Naţionale. Acest comitet ar trebui să convină asupra unor măsuri imediate anticriză, ce ar trebui aplicate de un un guvern de tehnocraţi.

În propunerea USL, Guvernul de tehnocraţi ar trebui să aibă două sarcini: aplicarea acestor măsuri anticriză şi organizarea alegerilor anticipate parlamentare în noiembrie 2011.

În timpul consultărilor cu preşedintele, Victor Ponta a precizat că termenul la care Guvernul de tehnocraţi ar urma să fie constituit este de 1 august, iar anticipatele ar trebui organizate până cel mai târziu 30 noiembrie.

De asemenea, USL doreşte ca până la 15 septembrie Parlamentul să adopte modificarea legii electorale pentru reducerea numărului de parlamentari.

Proiectul legislativ depus de PSD la Parlament prevede 325 de parlamentari, însă Ponta i-a spus şefului statului că USL ar sprijini şi o variantă cu mai puţini parlamentari, după ce preşedintele a făcut referire la referendumul în care s-a votat pentru 300.

O altă propunere avansată de USL este ca noul Parlament ales după anticipate să iniţieze în procedură rapidă discuţiile pentru revizuirea Constituţiei şi a reorganizării administrativ-teritoriale, termenul de adoptare fiind 15 aprilie 2012, astfel încât la alegerile locale din iunie 2012 să se organizeze şi referendumul de aprobare a modificării Constituţiei.

Delegaţia USL la consultările de la Cotroceni a fost formată doar din Ponta şi Antonescu.

Aceştia i-au prezentat preşedintelui Băsescu punctele de vedere ale USL asupra propunerilor de revizuire a Constituţiei şi de reorganizare administrativ-teritorială, respectiv modificarea Legii fundamentale să fie discutată în Parlamentul următor şi că nu acceptă desfiinţarea judeţelor.

Liderii USL au apreciat, în privinţa reorganizării teritoriale, că şeful statului, ca iniţiator al acestei teme, trebuie să o "oprească aici", întrucât ar avea "consecinţe dintre cele mai nefaste".

Liderul PSD Victor Ponta i-a înmânat preşedintelui Băsescu şi o mapă cu propunerile USL privind temele vizate.

Discuţiile dintre preşedintele Băsescu şi liderii USL au fost marcate de schimburi de replici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici