USR, o nouă sesizare la CCR: PSD-ALDE îşi pune la butonieră o altă companie de stat

USR sesizează CCR cu privire la nou proiect de lege prin care ”coaliţia PSD-ALDE îşi pune la butonieră încă o companie de stat”. Sesizarea se referă la Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor Sub Presiune (CNCIR).

628 afișări
Imaginea articolului USR, o nouă sesizare la CCR: PSD-ALDE îşi pune la butonieră o altă companie de stat

USR, o nouă sesizare la CCR: PSD-ALDE îşi pune la butonieră o altă companie de stat

“A fost votată o lege prin care s-a creat o vacă de muls pentru sinecuri politice, transferându-se mai multe competenţe de la Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune a Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) la CNCIR, companie care a fost inclusă pe lista extinsă a Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii”, a declarat Cristina Prună, deputat în cadrul Comisiei pentru industrii din Camera Deputaţilor, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

ISCIR este o instituţie de specialitate care verifică măsurile de funcţionare în condiţii de siguranţă a cazanelor cu abur cu apă caldă sau similare, a recipientelor care lucrează cu presiune, a macaralelor şi a altor mecanisme de ridicat, cum ar fi ascensoarele.

”Prin proiectul de lege s-au transferat de la ISCIR, o instituţie a statului, către CNCIR, o societate comercială unde statul român este unicul acţionar, mai multe prerogative. În plus, se consfinţeşte prin lege că CNCIR nu îşi poate schimba niciodată structura acţionariatului, iar faptul că această companie este profitabilă se datorează strict faptului că exercită un monopol în activitatea de control şi poate stabili discreţionar orice tarif doreşte. Este de notorietate faptul că, şi la această companie de stat, s-a aplicat aceeaşi reţetă, prin care oameni apropiaţi cercurilor de influenţă de la guvernare au fost propulsaţi în consiliile de administraţie, deşi nu aveau niciun fel de competenţă, profitând de rolul cheie pe care CNCIR îl exercită”, se mai arată în comunicat.

Sesizarea a fost semnată de deputaţii USR, alături de cei de la PMP şi de cei neafiliaţi. Argumentele de neconstituţionalitate invocate se referă la reglementarea prin lege a unor măsuri administrative, specifice hotărârilor de guvern, precum şi stabilirea atribuţiilor unei anumite societăţi comerciale prin lege, încălcându-se astfel principiul separaţiei puterilor în stat.

Sesizarea va fi dezbătută de judecătorii Curţii Constituţionale pe 19 decembrie. De alfel, CCR va dezbate tot pe 19 decembrie şi sesizarea PNL-USR prrivind numirea conducerii ASF.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici