Valeriu Turcan: Mogulii stau călare în regia de emisie

Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan, a declarat, joi seară, la TVR Info, în timpul unei discuţii despre presă, că preşedintele Traian Băsescu are "nervi foarte tari, iar cei de la Antena 3 şi-au pierdut şi simţul umorului", dar şi că "mogulii stau călare în regia de emisie".

909 afișări
Imaginea articolului Valeriu Turcan: Mogulii stau călare în regia de emisie

Valeriu Turcan (Imagine: Silviu Matei/Publimedia)

Valeriu Turcan a spus despre apelul lansat către comentatorii din România să spună cinstit care e afilierea lor ideologică, că, "într-un fel, era de aşteptat că acest moment va veni".

"Practic, nu ar însemna altceva decât o maturizare a presei din România şi o aliniere, dacă vreţi, la practicile europene. Şi în Marea Britanie, şi în Franţa, şi în Germania presa îşi asumă susţinerea unui set de valori. Ele pot să fie de stânga sau de dreapta; în rare situaţii se susţin persoane. Dar presa nu are acel complex de a-şi nega valorile", a declarat Turcan la TVR Info.

El a mai spus că există cazuri de patroni sau de jurnalişti "înrolaţi" care nu au dezbateri de tip filosofic, nu susţin un set de valori sau uneori clamează, dar nu au nicio legătură cu un set de valori.

"Sunt pur şi simplu implicaţi în operaţiuni, în partea practică... Mogulii stau călare în regia de emisie", a punctat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.

De asemenea, el a amintit că Administraţia Prezidenţială a intrat foarte des în conflict cu postul Antena 3.

"Tot timpul sesizam din partea moderatorilor susţinerea unor puncte de vedere de natură politică şi tot timpul le spuneam: ar fi mult mai cinstit să spuneţi «Noi suntem un post de stânga, antiprezidenţial, şi noi considerăm şi vom considera tot timpul că domnul Traian Băsescu este cel mai mare rău din România». Dar, ar fi mult mai cinstit să faceţi asta asumat decât să spuneţi «Noi suntem independenţi şi de aceea considerăm că în 99,9% din cazuri Traian Băsescu este de vină pentru orice se întâmplă în România». Acela este un lucru profund incorect", a apreciat Valeriu Turcan.

Totodată, Turcan a susţinut că în presa românească sunt două tendinţe dominante: tabloidizarea şi populismul.

"Mi-e greu să disting în acest moment care este resortul populismului. Poate că este presiunea ratingului", a mai spus el.

Valeriu Turcan a mai afirmat, referindu-se la moderatorii de televiziune, că "poate că există şi o greşită înţelegere" a rolului acestora.

"De exemplu, în foarte multe situaţii te poţi confrunta cu un soi de populism isteric. De ce tip? Moderatorul admonestează politicianul, îi sugerează soluţii, îl trage la răspundere - «încă de acum doi ani, stimate domnule ministru, v-am avertizat cu privire la... Iată, nu aţi făcut nimic deşi eu v-am spus». Or, aici vrea să fie şi analist economic, vrea să fie şi jucător politic şi om de divertisment. (...) Noi încercăm să avem o relaţie instituţional corectă cu trustul (Antena 3 - n.r.), e mai dificilă uneori. Ştiţi care e problema lor, de fapt? Că noi avem - şi preşedintele, în mod special - nervi foarte tari. Iar ei şi-au pierdut şi simţul umorului", a conchis Valeriu Turcan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici