Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Dan Motreanu, audiat la DNA în dosarul privind fapte de corupţie

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Dan Motreanu (PNL) a fost audiat la DNA, joi, în dosarul în care este cercetat pentru spălare de bani şi folosirea funcţiei de conducere în partid pentru obţinerea de foloase necuvenite, fiind suspectat că a primit 250.000 euro pentru campania electorală din 2008.

542 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Dan Motreanu, audiat la DNA în dosarul privind fapte de corupţie

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Dan Motreanu, audiat la DNA în dosarul privind fapte de corupţie (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Dan Motreanu a declarat, la ieşirea de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a stat aproximativ o oră, că a dat o scurtă declaraţie, în care şi-a susţinut nevinovăţia.

Procurorii DNA i-au adus la cunoştinţă lui Dan Motreanu, în 2 iulie, că este urmărit penal pentru spălare de bani şi folosirea influenţei date de funcţia de conducere în partid, pentru obţinerea de foloase necuvenite, în aceeaşi cauză fiind cercetat şi George Scutaru.

Motreanu declara atunci că procurorii i-au spus că este suspect într-un dosar, precizând că va reveni la DNA pentru a fi audiat. Întrebat dacă a fost implicat, alături de George Scutaru, în campania electorală din 2008, Motreanu a spus: "Nu e nicio legătură".

În ordonanţa de începere a urmăririi penale se arată că, în cursul anului 2008, o persoană cu funcţie de conducere în administraţia locală, denunţător în cauză, a pretins şi primit de la o altă persoană aproximativ un milion de euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acesteia din urmă în demersurile de punere în posesie de terenuri aflate în municipiul Buzău.

"Din banii primiţi, aproximativ 700.000 de euro, conform unei înţelegeri anterioare, persoana denunţătoare i-a dat lui Scutaru George-Adrian, la data faptelor deputat şi membru cu funcţie de conducere într-un partid (inculpat în prezenta cauză) suma de 170.000 de euro, iar suma de 250.000 de euro i-a fost remisă lui Motreanu Dan Ştefan, ambele sume fiind date în acelaşi scop, respectiv pentru finanţarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale şi generale) a candidaţilor partidului din care fac parte cele două persoane ultim menţionate”, au precizat procurorii DNA.

Anchetatorii susţin că provenienţa şi modul în care s-au obţinut banii erau cunoscute de cei doi beneficiari.

DNA a precizat că în acest dosar se efectuează acte de urmărire penale şi faţă de alte persoane.

La începutul lunii aprilie, George Scutaru a fost pus sub control judiciar, în dosarul în care este urmărit penal pentru complicitate la luare de mită şi spălare a banilor, după ce ar fi primit 170.000 de euro, o parte din mita de un milion de euro primită de o persoană cu funcţie de conducere din administraţia locală.

"Suma de 170.000 euro, primită în numerar de Scutaru George-Adrian de la denunţător, a fost disimulată prin încheierea de contracte de publicitate, fiind folosită în campania electorală din anul 2008", au scris procurorii în ordonanţa prin care s-a dispus măsura controlului judiciar.

Potrivit unor surse judiciare, George Scutaru este cercetat într-un dosar în care este vizat Cristinel Bîgiu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Buzău. Bîgiu este suspectat că, în perioada în care a fost prefect al judeţului Buzău, ar fi luat mită pentru a interveni la alte persoane cu funcţii de conducere în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unor terenuri din municipiul Buzău.

În acest dosar, fostul ministru al Internelor Cristian David este acuzat că în 2008 ar fi primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de atunci al judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu.

Procurorii arătau că, în acest caz, mandatarul Adrian Mladin, care acţiona pentru Cecilia Viorica Ştirbulescu în vederea revendicării terenului de 15 hectare situat în municipiul Buzău, ar fi apelat la Valeriu Roger Niţescu, directorul de cabinet al lui Cristian David la Ministerul Internelor la data faptelor, pentru a-l pune în legătură cu prefectul Cristinel Bîgiu, în condiţiile în care dosarul de revendicare era tergiversat. Niţescu i-ar fi spus atunci lui Mladin că nu îl cunoaşte pe prefect, dar că ar putea să intervină Cristian David la Bîgiu.

Dan Motreanu este deputat de Călăraşi, fiind la cel de-al treilea mandat de parlamentar. Timp de patru ani, între 2000 şi 2004, a fost consilier judeţean în Consiliul Judeţean Alba, iar în 2004 a câştigat primul mandat de deputat, fiind ales într-o circumscripţie din Bucureşti. În perioada 2006 - 2007, Dan Motreanu a fost ministru al Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Dezvoltării Rurale.

Dan Motreanu este membru al PNL din anul 1990, de-a lungul timpului ocupând mai multe funcţii în partid - vicepreşedinte PNL Alba Iulia, preşedinte Tineretul Naţional Liberal, secretar general al PNL. Din 2010 este vicepreşedinte al PNL Călăraşi. De asemenea, Dan Motreanu este prim-vicepreşedinte al partidului la nivel naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici