Videanu: Este greu ca politician să ieşi pe stradă după măsurile anunţate de Guvern

Nimeni nu este fericit, nici măcar Guvernul că este nevoit să ia măsurile de austeritate anunţate, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu, adăugând că, în aceste condiţii, este foarte greu ca politician să ieşi pe stradă, dar fără aceste decizii s-ar fi amanetat şansa României de relansare.

21 afișări
Imaginea articolului Videanu: Este greu ca politician să ieşi pe stradă după măsurile anunţate de Guvern

Videanu: Este greu ca politician să ieşi pe stradă în condiţiile măsurilor anunţate de Guvern (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Este foarte greu astăzi ca politician să ieşi pe stradă. Nimeni nu e fericit, nici Guvernul, pentru măsurile care trebuie luate. Decizia Guvernului chiar dacă este dură pentru unii cetăţeni ai României vine în mod direct în sprijinul mediului de afaceri. Menţinerea fiscalizării creează premisele pentru creştere economică", a spus joi Videanu, la un forum economic.

El a menţionat că majorarea taxelor ar fi introdus România pe o "orbită inflaţionistă" care în condiţii de criză nimeni nu ştie unde se opreşte.

"Cota unică de impozitare rămâne unul dintre cele mai importante stimulente pentru mediul de afaceri, stimulează munca, în timp ce un sistem progresiv ar stimula nemunca", a adăugat Videanu.

Ministrul a arătat că modernizarea statului este foarte importantă, pentru că sectorul public este un element de blocaj pentru sectorul privat din cauza sistemului birocratic.

"Nu vă ascund că un ordin al ministrului este însoţit de 11 semnături. Din cauza contradicţiilor dintre diferitele direcţii din minister se amână adoptarea unor hotărâri", a afirmat Videanu.

El a arătat că în 2004 circa un milion de oameni lucrau în sectorul public, în prezent numărul ajungând la 1,4 milioane de persoane.

"Am crescut calitatea serviciilor publice oferite populaţiei? Nu. Trebuie făcută această restructurare. Avem o zonă care nu are nicio vină - pensionarii. Din cauza deciziilor politice, între 2007 şi 2008 au crescut pensiile cu 84% fără să ţină cont de nivelul de productivitate", a precizat ministru de resort.

În opinia sa, este foarte important ca executivul să încerce soluţii în sectorul pensionarilor în vederea echilibrării sectorului public de pensii.

"Circa 8.000 de oameni consumă cât 220.000 de oameni care beneficiază de venitul minim garantat. Este oare corect? Este o întrebare retorică. În aceste condiţii, Guvernul este obligat să ia aceste măsuri, primele în ultimii 20 de ani", a explicat Videanu.

Oficialul a adăugat că măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare nu sunt suficiente pentru a asigura ieşirea din criză, în perioada următoare Guvernul urmând să anunţe mai multe măsuri de susţinere a mediului de afaceri.

"Una dintre acestea este capitalizarea Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri astfel încât să aibă capacitate de garantare de 1,5 miliarde de euro. Vrem să găsim soluţii cât mai simple pentru a da garanţii", a conchis Videanu.

Autorităţile s-au angajat în negocierile cu FMI să reducă cheltuielile publice, pentru a se încadra într-un deficit de 6,8%, astfel încât salariile din sectorul bugetar ar urma să scadă cu 25%, iar pensiile cu 15%.

Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pentru două proiecte de lege, dintre care unul va conţine măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea proiect va reglementa recalcularea pensiilor conform principiului contributivităţii şi reevaluarea pensiilor de invaliditate.

Proiectele de lege vor fi transmise Parlamentului după avizul CES.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici