Videanu: Viziunea economică a USL este superficială şi insuficient fundamentată

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că viziunea economică a USL este "superficială şi insuficient fundamentată", arătând că PDL lucrează la o nouă viziune de dezvoltare economică a României, bazată pe principiul creşterii competitivităţii.

313 afișări
Imaginea articolului Videanu: Viziunea economică a USL este superficială şi insuficient fundamentată

Videanu: Viziunea economică a USL este superficială şi insuficient fundamentată (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Viziunea economică a USL este una nearticulată şi insuficient argumentată", a apreciat Videanu, la sediul central al PDL.

El a menţionat că strategia USL cuprinde "un foarte mare grad de generalităţi, exprimă mai mult dorinţe decât căi de acţiune" şi este bazată pe "date insuficiente".

Fostul primar al Capitalei a precizat că membrii Comisiei naţionale de strategii a PDL a făcut o analiză de impact a măsurilor propuse de USL, arătând că PDL este mai interesat de acest program decât USL deoarece aceştia nu au făcut analiza de impact.

Potrivit Comisiei naţionale de strategii a PDL, impactul total evaluat pe cele 14 acţiuni propuse de USL este de 21 de miliarde de lei, respectiv 5,5 miliarde de euro, această sumă reprezentând un gol în veniturile bugetului consolidat, adică un deficit procentual de 4%, a explicat Adriean Videanu.

El a spus că în programul USL sunt şi măsuri care pot face obiectul dezbaterilor. Videanu a menţionat în acest sens măsurile privind alinierea la normele europene a redevenţelor de stat, reducerea contribuţiilor sociale pentru angajator, reducerea CAS, acordarea cardului de credit.

Potrivit lui Adriean Videanu viziunea economică a USL cuprinde şi măsuri care nu au niciun fel de fundament, cum este reducerea contribuţiilor cu cinci puncte procentuale pentru angajator.

El a explicat că din punct de vedere al PDL şi al Guvernului trebuie găsite soluţii alternative astfel încât impactul reducerii contribuţiilor să fie efect zero în bugetul consolidat.

Adriean Videanu a mai spus că viziunea USL prevede şi măsuri "hilare", cum ar fi scutirea de la impozitare pe o perioadă de cinci ani a dividendelor investite. El a arătat că USL nu face diferenţa între profit şi dividende adăugând că nu dividendele ci profitul reinvestit trebuie scutit de la impozitare. "Acest lucru arată superficialitatea cu care a fost elaborat acest document", a mai spus Videanu, adăugând că PDL e interesat numai de o dezbatere constructivă a pachetului de măsuri şi doreşte prin această analiză să întindă o mână de ajutor USL-ului.

"Din păcate viziunea USL este una superficială şi insuficient fundamentată, PDL lucrează la o nouă viziune de dezvoltare a României care pleacă de la principiul creşterii competitivităţii economice a României", a mai spus Adriean Videanu.

Programul economic prezentat vineri de USL propune o impozitare diferenţiată a veniturilor, în trei trepte, de 8, 12 şi 16%, menţinerea pentru încă patru ani a TVA la 24% şi negocierea unui nou acord cu FMI, în 2013.

USL îşi propune înfiinţarea a cel puţin un milion de noi locuri de muncă, măsurile prevăzute fiind reducerea CAS cu 5% pentru angajatori, reducerea integrală a plăţii CAS pentru un an de zile pentru angajatorii care creează noi locuri de muncă, scutirea de orice taxe pentru angajările în regim "part time", condiţionarea participării la licitaţii publice de existenţa a cel puţin 15% angajaţi sub vârsta de 25 de ani.

În plus, USL doreşte majorarea salariului minim pe economie la 800 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici