Viorel Moşanu, aviz favorabil în comisii pentru primul post de ambasador în Belarus

Viorel Moşanu a primit, marţi, aviz favorabil în comisiile reunite de politică externă, el urmând să fie primul ambasador al României în Belarus, unde până acum reprezentarea a fost la nivel de însărcinat cu afaceri.

370 afișări
Imaginea articolului Viorel Moşanu, aviz favorabil în comisii pentru primul post de ambasador în Belarus

Viorel Moşanu, aviz favorabil în comisii pentru primul post de ambasador în Belarus (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Moşanu a primit 18 voturi "pentru" şi unul "împotrivă".

Viorel Moşanu a subliniat în cadrul audierilor faptul că importanţa R. Belarus pentru asigurarea unui cadru de stabilitate şi securitate regională a crescut în ultima perioadă, iar "criza ucraineană şi recrudescenţa politicii agresive a Federaţiei Ruse a creat la nivelul conducerii de la Minsk o vie preocupare pentru asigurarea independenţei şi suveranităţii ţării".

"Pe acest fond, regimul de la Minsk a transmis în ultima perioadă mai multe semnale de deschidere către Occident, au fost eliberaţi unii deţinuţi politici, s-a intensificat cooperarea sectorială cu UE", a spus Moşanu, subliniind faptul că Belarus are o poziţie "moderat-critică" faţă de politică agresivă a Rusiei faţă de Ucraina şi s-a implicat activ în facilitarea procesului de reglementare politică a crizei din Donbass.

În ceea ce priveşte relaţiile dintre România şi Belarus, Viorel Moşanu a precizat că ele au urmat în ultimele două decenii, în linii generale, tendinţele care au caracterizat şi relaţiile UE-Belarus, iar dialogul politic a fost "restrâns, cu intensificări de scurtă durată, în funcţie de semnalele de deschidere primite de la Minsk".

El a declarat că decizia autorităţilor de la Bucureşti de a ridica nivelul de reprezentare diplomatică de la însărcinat cu afaceri la cel de ambasador face parte din strategia de deschidere faţă de Minsk, dar această deschidere trebuie să aibă un caracter gradual în funcţie de respectarea angajamentelor luate de Belarus, în special de democratizare şi drepturile omului.

Moşanu a spus că îşi propune intensificarea dialogului politic bilateral pe mai multe paliere, în primul rând la nivelul consultărilor politice între cele două ministere de externe, revigorarea cooperării parlamentare şi intensificarea contactelor între reprezentanţii societăţii civile.

Pe plan economic, Viorel Moşanu doreşte stabilirea unui cadru cât mai extins de contacte între agenţi economic şi înfiinţarea unui birou de promovare comercial-economic în cadrul Ambasadei României la Minsk care să contribuie la diminuarea soldului negativ al balanţei comerciale.

Viorel Moşanu s-a născut în 1965 la Chişinău, în prezent fiind ministru-consilier la Ambasada României din Ucraina.

În perioada 1992-1992 a fost vice-consul la Consulatul General al URSS la Iaşi, iar între 1992 şi 1994 a fost secretar la Ambasada R. Moldova la Bucureşti.

A mai activat la ambasadele României din Kuala Lumpur şi Tokyo.

Vorbeşte engleza, franceza, rusa şi sârbo-croata.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici