Vizita fulger a lui Sarkozy la Bucureşti, a patra a unui şef de stat francez după 1989

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, face luni o vizită oficială fulger la Bucureşti, în cursul a câtorva ore el urmând să aibă întâlniri cu preşedintele şi cu premierul, să participe la un dejun oferit de Traian Băsescu, să semneze un parteneriat strategic şi să rostească un discurs în Parlament.

8 afișări
Imaginea articolului Vizita fulger a lui Sarkozy la Bucureşti, a patra a unui şef de stat francez după 1989

Vizita fulger a lui Sarkozy la Bucureşti, a patra a unui şef de stat francez după 1989

Vizita preşedintelui Nicolas Sarkozy va începe cu primirea sa de către preşedintele Traian Băsescu, în jurul orei 14.00, pe platoul de ceremonii al Palatului Cotroceni, urmată de un dejun oferit de partea română în onoarea şefului statului francez.

Întâlnirea va continua cu convorbirile oficiale ale celor două delegaţii, iar la ora 15.30, Traian Băsescu şi Nicolas Sarkozy vor semna "Declaraţia comună pentru punerea în aplicare a unui parteneriat strategic între România şi Franţa", după care vor susţine o declaraţie de presă.

Documentul va pune în evidenţă o serie de obiective politice care vor orienta cooperarea bilaterală în următorii ani, sprijinind în acelaşi timp procesele de modernizare a României şi de consolidare a capacităţii de a acţiona ca membru al Uniunii Europene. Parteneriatul strategic este stabilit pe o perioadă de 5 ani, urmând ca valabilitatea sa să fie extinsă cu perioade succesive de 5 ani, potrivit Preşedinţiei române.

Preşedintele Traian Băsescu declara, joi, la Bruxelles, că are o relaţie bună la nivel politic cu preşedintele Nicolas Sarkozy şi că vizita acestuia în România va constitui un semnal important pentru relaţiile bilaterale.

Cu toate acestea, conform unei surse din cadrul Preşedinţiei franceze, citate de AFP, preşedintele francez nu va semna nici un acord comercial cu România în cadrul vizitei, având în vedere acuzaţiile aduse ţării noastre în trecut, din cauza corupţiei.

În timp ce Sarkozy şi-a făcut un obicei din a anunţa contracte importante cu ocazia recentelor sale vizite oficiale în străinătate, nici un acord comercial nu va fi semnat în România. "Numeroase critici au fost adresate în trecut României din cauza nivelului său de corupţie, ar fi mai bine pentru noi să disociem această vizită, dominată de semnarea unui parteneriat strategic, de orice acord comercial", a declarat o sursă din cadrul Preşedinţiei franceze.

Preşedinţia Franceză preciza oficial, săptămâna trecută, că parteneriatul la care se referă documentul care va fi semnat la Bucureşti de Băsescu şi Sarkozy va include dialogul politic, relaţiile economice, cooperarea ştiinţifică şi culturală, libera circulaţie a persoanelor, precum şi apărarea şi securitatea.

În cursul vizitei la Bucureşti, Sarkozy va purta discuţii şi cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, întâlnirea urmând să aibă loc la Parlament.

Potrivit unui comunicat de la Palatul Elysee, preşedintele francez le va prezenta interlocutorilor săi români priorităţile legate de mediu, imigraţie şi apărare ale preşedinţiei franceze a Uniunii Europene, care va începe la 1 iulie.

La ora 16.00, Nicolae Sarkozy se va adresa Senatului şi Camerei Deputaţilor, care se se vor reuni în şedinţă comună. Imediat după mesajul preşedintelui Franţei, Parlamentul va dezbate şi va aproba Tratatul de reformă al UE semnat de statele membre la Lisabona, în decembrie 2007.

Sarkozy a solicitat ca la Parlament să îi fie asigurate un birou personal, o sală pentru jurnaliştii care îl însoţesc în vizita la Bucureşti, precum şi un stativ pe care să se urce pentru a vorbi de la tribună, potrivit postului Antena 3.

Preşedintele francez va părăsi România în cursul serii.

Cea mai recentă vizită în România a unui preşedinte francez a avut loc în septembrie 2006, când Jaques Chirac a fost prezent la Bucureşti la summit-ul francofoniei. Vizite la nivel de şef de stat în România au mai avut loc în 1991 şi în 1997.

Cea mai recentă vizită a unui şef de stat român la Paris a fost una de lucru, în mai 2006, ocazie cu care Băsescu i-a cerut sprijin lui Chirac pentru ratificarea în timp util de către Franţa a Tratatului de aderare a României la UE. Cu acea ocazie, preşedintele Băsescu a avut o întâlnire şi cu preşedintele Uniunii pentru o Mişcare Populară, Nicolas Sarkozy.

Vizite la nivel de şef de stat în Franţa au mai avut loc în anii 1992, 1994, 1999, 2000, 2003 şi 2005.

Relaţiile româno-franceze se derulează, în prezent, pe baza Parteneriatului special dintre cele două ţări, lansat cu prilejul vizitei preşedintelui Jacques Chirac în România, în anul 1997.

Cele mai recente informaţii disponibile pe site-ul Ministerului de Externe refereritoare la relaţiile comerciale româno-franceze sunt la nivelul anului 2006.

Pe totalul anului 2006, Franţa a ocupat locul trei în clasamentul partenerilor comerciali ai României, totalul schimburilor comerciale fiind de 4.602,97 milioane Euro, situându-se pe locul patru atât la export (1.938,25 milioane Euro), cât şi la import (2.664,72 milioane Euro), soldul fiind de 726,47 milioane Euro.

Potrivit sursei menţionate, investiţiile directe franceze în România vizează comerţul cu amănuntul, industria, transporturile, servicii profesionale, turismul, comerţul cu ridicata, construcţiile şi agricultura.

( Material realizat de Cristian Fierbinţeanu, fierbinteanu@mediafax.ro )

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici