Voinescu: Legea minorităţilor va fi adoptată cel mai probabil în "prima săptămână din toamnă"

Proiectul de lege privind statutul minorităţilor naţionale va fi adoptat în Parlament cel mai probabil în "prima săptămână din toamnă", deoarece mai sunt "câteva chestiuni de rezolvat" din text, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu.

121 afișări
Imaginea articolului Voinescu: Legea minorităţilor va fi adoptată cel mai probabil în "prima săptămână din toamnă"

Voinescu: Legea minorităţilor va fi adoptată cel mai probabil în "prima săptămână din toamnă" (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"Toate structurile care compun coaliţia au agreat că mai sunt una sau două chestiuni de rezolvat, pe care este foarte probabil, datorită calendarului acestei ultime săptămâni de sesiune parlamentară, să nu le putem trece prin finalităţile comisiei, plen până la sfârşitul acestei sesiuni", a explicat Voinescu, după şedinţa BPN al PDL.

El a susţinut că "nu există niciun fel de îngrijorare sau de frustare" din partea membrilor coaliţiei pe această temă.

"Practic, nu există niciun fel de frustrare, nu au niciun fel de îngrijorare din partea vreuneia dintre structurile care compun coaliţia, important este că acest act normativ extrem de important va fi foarte curând, cel mai probabil în prima săptămână din toamnă, va fi adoptat. Nu există nicio problemă pe el, mai sunt două puncte şi toată lumea din coaliţie este de acord că aceste chestiuni se vor decide", a adăugat Sever Voienscu.

El a apreciat că există un acord al coaliţiei pe 90-95% din textul proiectului de lege, iar cele două chestiuni care urmează a fi tranşate din proiect se vor negocia pe parcursul verii.

Până luni, liderii PDL au precizat la conferinţele de presă organizate după şedinţele BPN al PDL că obiectivul coaliţiei de guvernare este adoptarea proiectul de lege privind Statutul minorităţilor naţionale până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare, adică până la sfârşitul lunii iunie. Adoptarea acestui proiect a întâmpinat rezistenţă din partea PDL după ce UDMR nu a fost de acord cu varianta propusă de democrat-liberali pentru reorganizarea administrativ-teritorială a ţării.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, în faţa delegaţilor Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) întruniţi la Târgu Mureş, că termenul de adoptare a legii privind statutul minorităţilor naţionale, 30 iunie, nu va putea fi respectat "în atmosfera antimaghiară din prezent".

Deputaţii PDL, UDMR şi ai minorităţilor nu au ajuns la o concluzie privind articolele din statutul minorităţilor referitoare la limitele teritoriale, dreptul de veto al Consiliului Naţional al autonomiei culturale şi la autonomia culturală, aceste trei puncte urmând să fie discutate în coaliţie, potrivit liderului grupului PDL din Camera Deputaţilor Mircea Toader.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici