Vosganian: Menţinerea Guvernului Boc ne poate duce fără nicio şansă către incapacitate de plată

Fostul ministru al Finanţelor Varujan Vosganian a declarat, luni, după ce Guvernul şi-a angajat răspunderea pe pachetul măsurilor de austeritate, că menţinerea Guvernului Boc poate duce România către incapacitate de plată, şi a criticat faptul că Executivul nu-şi asumă nicio răspundere.

18 afișări
Imaginea articolului Vosganian: Menţinerea Guvernului Boc ne poate duce fără nicio şansă către incapacitate de plată

Vosganian: Menţinerea Guvernului Boc ne poate duce fără nicio şansă către incapacitate de plată (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Am asistat astăzi (luni-nr) la o situaţie stranie, un Guvern care îşi angajează răspunderea în condiţiile în care, de fapt, nu-şi asumă nicio răspundere. Precum aţi observat, pentru primul ministru Emil Boc, perioada 1 ianuarie 2009 - 31 mai 2010 e scoasă din calendare. Nu aflăm absolut nimic despre motivele care ne-au adus aici decât aceeaşi veşnică defăimare a guvernării liberale care, cred eu, nu mai convinge acum pe nimeni. (...) Menţinerea Guvernului Boc ne poate duce fără nicio şansă către incapacitate de plată", a susţinut Varujan Vosganian.

El a subliniat că România este într-un moment crucial în care se îndreaptă "fie către incapacitate de plată, fie către restructurarea instituţională a statului şi relansare economică".

"România nu e Grecia sau Spania să aibă prieteni în UE, am putea să rămânem o ţară izolată care până la urmă să-şi sacrifice suveranitatea naţională într-una dintre procedurile de care FMI dispune pentru ţările din această categorie. Este un Guvern cuprins de panică, un Guvern speriat care ia măsuri doar pe spinarea poporului, un Guvern incapabil să se restructureze şi să modernizeze statul. Credem că este nevoie de o nouă configuraţie politică şi de un nou Guvern. Astăzi s-a decis în BPC ca la nivelul comisiilor de specialitate ca în maximum zece zile să avem pregătită o formulă de program de guvernare", a adăugat Vosganian.

Liderul PNL a apreciat, în legătură cu credibilitatea acestui Guvern, că "execuţia bugetară la patru luni nu mai lasă nicio urmă de îndoială în legătură cu incapacitatea acestui Guvern de a gestiona România".

"În momentul în care se anunţase catastrofa iminentă a bugetului cu delegaţia FMI aici, Guvernul Boc a mărit cu 20% cheltuielile bugetare ca medie faţă de primele trei luni, a asigurat 5 miliarde de lei transferul către clientela politică şi a dublat deficitul bugetar din primele trei luni, iar evaluările arată că deficitul ar fi chiar mai mare de 10% din PIB", a spus fostul ministru.

El a reiterat că "PNL va vota moţiunea de cenzură îndreptată împotriva acestui Guvern pornind de la ideea că menţinerea acestui Guvern în fruntea ţării va putea să ducă România într-o situaţie fără ieşire".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici