Wikileaks: Geoană i-a spus ambasadorului SUA că Maior îl implorase să nu-l nominalizeze la şefia SRI

Mircea Geoană i-a telefonat ambasadorului SUA, în 2006, spunându-i, printre altele, că George Maior "îl implorase" să nu-l nominalizeze la conducerea SRI, deoarece "va fi rupt în bucăţi" pe perioada procesului de confirmare, potrivit unei note atribuite Wikileaks şi publicată de "Jurnalul Naţional".

51 afișări
Imaginea articolului Wikileaks: Geoană i-a spus ambasadorului SUA că Maior îl implorase să nu-l nominalizeze la şefia SRI

Wikileaks: Geoană i-a spus ambasadorului SUA că Maior îl implorase să nu-l nominalizeze la şefia SRI (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Nota diplomatică citată de "Jurnalul Naţional" şi atribuită Wikileaks datează din 26 septembrie 2006 şi se referă la nominalizarea lui George Maior pentru funcţia de director al SRI.

"Geoană i-a telefonat ambasadorului la 26 septembrie pentru a lăuda alegerile făcute de preşedintele Băsescu pentru cele două funcţii (se referă la nominalizarea lui George Maior la conducerea SRI şi a lui Claudiu Săftoiu la conducerea SIE - n.r.), notând că amândoi sunt tineri, fără nicio legătură cu Securitatea lui Ceauşescu. Geoană a spus că Maior «îl implorase» să nu fie nominalizat pentru funcţia de director SRI, spunând că «va fi rupt în bucăţi» din punct de vedere politic în timpul procesului de confirmare", potrivit documentului.

Geoană a adăugat că discutase ulterior pe acest subiect cu Băsescu, ocazie cu care ar fi subliniat că acesta (nominalizarea celor doi - n.r.) trebuia să fie un efort serios, şi nu doar un gest politic.

"Geoană şi-a exprimat încrederea că nominalizarea lui Maior va fi aprobată fără dificultate dar că nominalizarea lui Săftoiu ar putea atrage obiecţii din partea deputaţilor PNL", au mai scris diplomaţii americani.

Totodată, ei au notat, potrivit telegramei publicate de "Jurnalul Naţional", că Geoană le-a mai spus că "primise asigurări de la liderul PRM, Vadim Tudor, că PRM se va abţine de la vot dar că «va sprijini indirect» cele două candidaturi".

Geoană şi-a exprimat speranţa că ambasada va susţine cei doi candidaţi şi i-a cerut ambasadorului să susţină şi propunerea sa pentru o "schimbare a regulii" astfel încât conducerea SRI să fie rezervată opoziţiei. "Ambasadorul nu a răspuns acestei din urmă solicitări", notează diplomaţii americani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici