Winkler: UDMR, nemulţumită de consultarea publică pe tema Acordului de parteneriat cu UE

UDMR este nemulţumită de modul în care se desfăşoară dezbaterea şi consultarea publică pe tema Acordului de parteneriat care se va încheia între România şi Uniunea Europeană pentru perioada 2014-2020, afirmă europarlamentarul Iuliu Winkler.

313 afișări
Imaginea articolului Winkler: UDMR, nemulţumită de consultarea publică pe tema Acordului de parteneriat cu UE

Eurodeputatul UDMR Iuliu Winkler (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Eurodeputatul UDMR Iuliu Winkler, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Deva, că UDMR este nemulţumită de modul în care se desfăşoară dezbaterea şi consultarea publică pe tema Acordului de parteneriat care se va încheia între România şi UE pentru perioada 2014-2020.

Iuliu Winkler a spus că dialogul legat de acest acord de parteneriat este lipsit de consistenţă, având doar un caracter formal.

"UDMR este nemulţumită de acest dialog şi de dezbaterea pentru stabilirea priorităţilor din acest acord. (…) În cadrul acestui dialog, UDMR a transmis Ministerului Afacerilor Europene propunerile noastre înglobate în Planul de dezvoltare Transilvania 2020, dar nici până acum nu am primit vreun răspuns", a afirmat Winkler, care a adăugat că, din cauza acestui formalism, dar şi a lipsei de capacitate administrativă, Ministerul Fondurilor Europene ar putea eşua din nou în tentativa de se prezenta cu un proiect de acord viabil în faţa Comisiei Europene (CE).

Potrivit acestuia, CE va semna acorduri de parteneriat cu toate cele 28 de state membre ale UE.

"Acordul de parteneriat este un instrument nou şi va include priorităţile de investiţii ale fiecărui stat membru pentru următorii şapte ani, astfel încât acestea să susţină obiectivele Strategiei Europa 2020, iar priorităţile statelor membre să fie armonizate la nivelul UE. Ideea este că toate statele membre, împreună cu CE, vor avea, fiecare, prin acest acord, o relaţie contractuală clară, care să sprijine înfăptuirea Strategiei Europa 2020. (…) Practic, situaţia este similară cu a unei bărci în care se află 28 de vâslaşi. Dacă unul singur vâsleşte în sens contrar, barca se învârte în cerc", a explicat Winkler.

El a amintit că au fost deja trimise două variante preliminare ale acestui acord la Comisie, care au generat din partea Bruxelles-ului "opinii devastatoare".

"Documentul de poziţie al CE, care de altfel e un document public, este o lectură interesantă, cu privire la aprecierile pe marginea propunerilor României. (…) Dialogul formal a dus la o slabă calitate a propunerilor trimise la Bruxelles. Mai mult, există chiar propuneri care se bat cap în cap", a spus Winkler.

În opinia acestuia, s-a ajuns la formulări divergente pentru că cei care s-au ocupat de redactarea schiţei de acord, pur şi simplu au copiat, fără să citească, propunerile venite de la ministere.

Potrivit europarlamentarului, Comisia Europeană critică şi slaba capacitate administrativă a României.

"Practic, una dintre concluziile Comisiei este că avem un sector public extrem de mic în comparaţie cu majoritatea statelor membre", a subliniat Winkler.

El a adăugat că trebuie demolat mitul conform căruia sunt prea mulţi funcţionari publici şi a arătat că, de fapt, România duce lipsă de funcţionari publici competenţi, în context declarând că regretă faptul că Guvernul recurge la noi disponibilizări în acest sector.

"Scăderea numărului funcţionarilor va duce la o performanţă şi mai slabă a administraţiei publice. Avem nevoie de funcţionari capabili, nu de câte şapte secretare la o primărie de comună. (…) Apoi, mie mi se pare o glumă şi noua propunere cu privire la salarizarea funcţionarilor, aceea cu o parte fixă de salariu şi una variabilă în funcţie de performanţe. Cine şi cum va stabili performanţele funcţionarului public?", s-a întrebat retoric Winkler.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici