Zgonea: Băsescu dezinformează cu privire la Codul Penal pentru a distrage atenţia de la Comisia Călăraşi

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, l-a acuzat, joi, pe şeful statului, Traian Băsescu, că dezinformează cu bună ştiinţă în privinţa modificărilor la Codul Penal pentru a distrage atenţia opiniei publice de la ancheta Parlamentului cu privire la terenurile din Călăraşi.

641 afișări
Imaginea articolului Zgonea: Băsescu dezinformează cu privire la Codul Penal pentru a distrage atenţia de la Comisia Călăraşi

Zgonea: Băsescu dezinformează cu privire la Codul Penal pentru a distrage atenţia de la Comisia Călăraşi (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Traian Băsescu este furios că Parlamentul a votat înfiinţarea Comisiei de anchetă privind achiziţia terenului de către fata preşedintelui. Şi atunci minte şi dezinformează cu privire la consecinţele modificărilor aduse Codului Penal. Preşedintele coordonează o adevărată campanie de dezinformare, o campanie care face rău României, la fel cum a făcut şi în vara anului trecut", susţine Valeriu Zgonea, într-o declaraţie remisă joi agenţiei MEDIAFAX.

Zgonea declară că şeful statului are mijloace instituţionale pentru a-şi exprima poziţia cu privire la modificările aduse Codului Penal, dar a ales în schimb să lanseze o "campanie cu minciuni şi dezinformări şi să inventeze lovituri de stat".

"Lucrările Parlamentului s-au desfăşurat în confomitate cu normele şi reglementările legale. Ordinea de zi a fost hotărâtă de către Biroul Permanent la propunerea liderilor tuturor grupurilor parlamentare. Toate partidele au fost de acord cu rapoartele acestor propuneri legislative. Iar acolo unde rapoartele aveau vicii de procedură, eu am fost acela care a refuzat introducerea lor pe ordinea de zi, cum s-a întâmplat la legea parteneriatului public-privat, legea aministierii sau legea lobby-ului", susţine Valeriu Zgonea.

El mai declară că preşedintele Traian Băsescu este "ipocrit" atunci când cere demisii.

"Nu l-am văzut pe Traian Băsescu să vină şi să îi ceară demisia Robertei Anastase atunci când aceasta a furat în văzul tuturor la votul pentru impozitarea pensiilor", adaugă Zgonea

El consideră că modificările aduse Codului Penal respectă întru totul principiile statului de drept.

"Modificările pe care le-am adus pun în acord Codul Penal cu prevederile Constituţiei şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale, care disting între funcţionari publici şi parlamentari. Acestea nu afectează nici activitatea DNA şi nici pe cea a ANI, care funcţionează în baza unor legi proprii, care nu au fost modificate. Parlamentarii vor putea fi în continuare cercetaţi atât pentru corupţie cât şi pentru situaţiile în care se află în conflict de interese. Vom explica aceste lucruri opiniei publice, tuturor instituţiilor interesate şi partenerilor noştri europeni şi le vom spune că Traian Băsescu minte şi dezinformează pentru a-şi acoperi propriile lui afaceri", declară Zgonea.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că el crede că Valeriu Zgonea ar trebui să demisioneze din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în urma modificărilor la Codul penal adoptate marţi în acest for legislativ, apreciind că "acest om a pus România într-o situaţie îngrozitoare".

"Dincolo de acţiunea parlamentarului de rând, aici au fost trei mari responsabili: Victor Ponta, care a avut o presiune enormă de la baronimea locală să amputeze ANI şi DNA ca instituţii care pot să-i prindă cu ilegalităţi, incompatibilităţi şi fraude, Crin Antonescu, care a avut şi el acelaşi tip de presiune şi un om care s-a comportat - să mă scuzaţi că folosesc această expresie, s-a comportat ca unul care face ... vrei să schimbi bani şi îţi dă un dolar deasupra, unul dedesubt şi la mijloc e hârtie de ziar, şmenari se cheamă aceştia - iar acesta este preşedintele Zgonea. Ştiţi câte legi s-au votat aseară legat de Codul penal? Două s-au votat, (...) s-a votat o lege separată pentru mutilarea articolului 253 din Codul penal şi altă lege care afectează vreo 12 articole din Codul penal vechi şi nou. În momentul de faţă nu se ştie că Zgonea a manipulat votarea a două legi cu o viteză extraordinară, legi care nu erau nici pe ordinea de zi, au fost introduse în timpul şedinţei şi două legi care nu aveau avizul CSM, deşi vizau instituţii parte a sistemului de justiţie. Eu cred că Zgonea ar trebui să demisioneze, (...) acest om a pus România într-o situaţie îngrozitoare", a susţinut Băsescu, într-o emisiune a postului B1 Tv.

Preşedintele a menţionat că va aplica toate procedurile constituţionale pentru a împiedica aceste modificări.

Potrivit lui Traian Băsescu, ceea ce s-a întâmplat în Parlament marţi reprezintă "o pierdere a direcţiei politice".

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, solicită rediscutarea în Camera Deputaţilor a modificărilor la Codul penal şi propune respingerea tuturor prevederilor interpretate în sensul unei "superimunităţi" a parlamentarilor.

"Eu îi propun, îi fac o sugestie preşedintelui Camerei deputaţilor, Valeriu Zgonea, ca, în cazul în care nu a semnat, nu a formalizat legea votată în Camera Deputaţilor şi dacă Regulamentul Camerei permite, să o repună în discuţie în plenul Camerei Deputaţilor, pentru o discuţie transparentă, deschisă, amănunţită, cu argumente", a afirmat Crin Antonescu, joi, într-o conferinţă de presă.

Liderul PNL a adăugat că, dacă acest lucru nu este posibil sau dacă valeriu Zgonea nu este de acord cu propunerea sa, atunci, în momentul în care proiectul va fi trimis Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu pentru reexaminare, le va propune deputaţilor liberali "să respingă prin vot toate acele modificări care s-au adus şi care pot fi interpretate ca fiind în scopul unei superimunităţi a parlamentarilor".

Crin Antonescu a spus că, pe fond, poziţia de principiu pe care a exprimat-o miercuri că parlamentarii nu pot fi funcţionari publici, o menţine, dar că trebuie să admită că informaţiile pe baza cărora a făcut declaraţii sunt "incomplete".

"Trebuie să admit că nu am fost suficient şi corect informat. (...) Eu îmi asum întreaga responsabilitate, pentru că sunt lider al PNL, îmi asum răspunderea în exclusivitate", a mai spus liderul liberal.

El a anunţat că a convocat BPN al PNL pentru vineri, la ora 12.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici