Ciucă spune că România este prima ţară din UE cu viziune şi un plan pentru sprijinirea refugiaţilor din Ucraina

România devine prima ţară din Uniunea Europeană care are o viziune şi un plan pe termen mediu şi lung în ceea ce priveşte modalitatea în care îi va sprijini pe refugiaţii din Ucraina, spune premierul Nicolae Ciucă.

707 afișări
Imaginea articolului Ciucă spune că România este prima ţară din UE cu viziune şi un plan pentru sprijinirea refugiaţilor din Ucraina

„Am trecut împreună, în ultimele şase luni, prin momente nu numai dificile, dar aş spune şi unice în context european, în procesul complex de realizare, de construcţie a răspunsului strategic al României la criza umanitară a refugiaţilor din Ucraina. Faptul că astăzi putem vorbi despre intrarea în etapa a doua de intervenţie destinată măsurilor de integrare pe termen mediu şi lung, după părerea mea este rezultatul unui efort comun, de tip <whole society response>, care a presupus implicarea specialiştilor din cinci ministere, a agenţiilor ONU prezente în România, a tuturor instituţiilor Uniunii Europene care au fost şi sunt prezente în România şi aş sublinia, în mod aparte, a întregii societăţi civile într-o formulă de coordonare şi dialog pe care, aşa cum am anunţat încă de la început, am asumat-o la nivelul guvernului prin Cancelaria primului-ministru. Pot afirma fără teama că greşesc, că România devine astfel prima ţară din Uniunea Europeană care are o viziune şi un plan pe termen mediu şi lung în ceea ce priveşte modalitatea în care îi vom sprijini pe refugiaţii din Ucraina să se integreze cât mai facil la noi în ţară şi să poată să dobândească acea independenţă personală, fără a resimţi toate aceste efecte ale războiului din ţara vecină”, a spus Nicolae Ciucă, în mesajul adresat în deschiderea Conferinţei „A vision for medium and long- term Refugees Response in Europe – Romania’s Plan for an integrated and inclusive response to protect Refugees from Ukraine”.

El a arătat că Planul naţional destinat măsurilor de protecţie şi incluziune a persoanelor strămutate din Ucraina, beneficiare de protecţie temporară în România, aprobat recent prin ordonanţă de urgenţă, vine cu măsuri concrete de sprijin în domeniul educaţiei, în domeniul sănătăţii, ocupării, locuirii, copiilor şi grupurilor vulnerabile, pentru care am alocat un buget atât din fonduri europene, cât şi din fonduri publice.

„În baza parteneriatului pe care îl avem cu agenţiile Organizaţiei Naţiunilor Unite, în coordonarea UNHCR România, aceştia au dezvoltat şi aprobat propriul plan de răspuns la criza umanitară a refugiaţilor care vine să completeze şi să extindă măsurile de intervenţie din cadrul planului guvernamental. Apreciez că, împreună, cele două planuri reprezintă răspunsul României la criza umanitară a refugiaţilor pe termen mediu şi lung şi deschid orizontul unei bune practici şi abordări strategice la nivel european”, a mai spus premierul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici