Europa îşi ţine respiraţia în timp ce Italia se pregăteşte să aibă primul premier de extremă dreapta din epoca postbelică

Coaliţia condusă de Giorgia Meloni ar putea forma cel mai radical guvern din istoria Italiei de după regimul lui Mussolini.

3711 afișări
Imaginea articolului Europa îşi ţine respiraţia în timp ce Italia se pregăteşte să aibă primul premier de extremă dreapta din epoca postbelică

Hepta

Se preconizează că votul italienilor de azi vor oferi cel mai radical guvern de dreapta al ţării de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial şi un prim-ministru gata să devină un model pentru partidele naţionaliste din Europa .

O coaliţie condusă de Fraţii Italiei şi Giorgia Meloni , un partid cu origini neofasciste, pare să aibă asigurată o victorie confortabilă în ambele camere ale parlamentului conform sondajelor. 

Partidul lui Meloni este, de asemenea, setat să obţină cea mai mare parte din voturi în cadrul coaliţiei, care include Liga de extremă-dreapta condusă de Matteo Salvini, şi Forza Italia care este condusă de Silvio Berlusconi , ceea ce înseamnă că ar putea deveni prima femeie prim-ministru din Italia.

Victoria coaliţiei ridică însă semne de întrebare cu privire la alianţele ţării cu restul Europei şi, în timp ce Meloni a căutat să transmită mesaje liniştitoare, venirea ei la putere este puţin probabil să fie binevenită la Paris sau Berlin.

Partidul Social Democrat de la guvernare din Germania a avertizat săptămâna trecută că victoria ei ar fi dăunătoare pentru cooperarea europeană. Lars Klingbeil, preşedintele SPD, a declarat că Meloni s-a aliniat cu  figuri „antidemocratice”, precum premierul Ungariei, Viktor Orbán.

La începutul acestei luni, europarlamentarii lui Meloni au votat împotriva unei rezoluţii care condamna Ungaria drept „un regim hibrid de autocraţie electorală” .

Meloni este, de asemenea, aliat cu partidul naţionalist de guvernământ Lege şi Justiţie din Polonia, Partidul Democraţilor Suedezi şi Partidul de extremă dreaptă din Spania Vox.

Politicianul de 45 de ani din Roma a primit un sprijin de la Vox spre sfârşitul campaniei sale şi, ca răspuns, a spus că cele două partide sunt legate de „respect reciproc, prietenie şi loialitate”, în timp ce speră că victoria Fraţilor Italiei îi va oferi şi lui Vox şanse de victorie în Spania.

Nu există informaţii dacă partidul lui Meloni poartă relaţii bune cu partidul lui George Simion din România, dar victoria naţionaliştilor în Italia i-ar încuraja pe membrii AUR.

„Meloni are ambiţia de a reprezenta un model nu numai pentru Italia, ci şi pentru Europa – acesta este ceva nou [pentru dreapta din Italia] în comparaţie cu trecutul”, a spus Nadia Urbinati, teoretician politic la Universitatea Columbia şi Universitatea din New York. 

„Ea are contacte cu alte partide conservatoare care vor o Europă cu mai puţine drepturi civile... modelul există şi proiectul la fel.”

Mattia Diletti, profesor de politică la Universitatea Sapienza din Roma, a spus că Meloni va câştiga datorită capacităţii ei de a fi pragmatică, lucru care i-a permis să o înlocuiască pe Marine Le Pen şi să capete postul de liderul naţionalismului din Europa de Vest. 

Cu toate acestea, este puţin probabil să zguduie barca, cel puţin la început, deoarece doreşte să redreseze economia Italiei. 

Votul a început duminică la ora 7 dimineaţa, iar prezenţa la vot a fost de aproximativ 19% până la prânz. Se estimează că o alianţă de stânga condusă de Partidul Democrat, singurul partid pro-european capabil să înfrunte Fraţii Italiei, va obţine 22-27% din voturi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici