Revizia la Unitatea 1 de la Cernavodă ar putea da cap producţia de energie în România

Senatorul Stefan Radu Oprea, liderul grupului PSD din Senat, atrage atenţia, într-o postare pe Facebook, asupra unei potenţiale scăderi a producţiei de energie, care va apărea între intrarea în revizie a Unităţii 1 şi finalizarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă.

1063 afișări
Imaginea articolului Revizia la Unitatea 1 de la Cernavodă ar putea da cap producţia de energie în România

Revizia la Unitatea 1 de la Cernavodă ar putea da cap producţia de energie în România

Postarea este şi un atac la prestaţia ministrului Energiei Virrgil Popescu

„Cine uită efectele liberalizării haotice, nu poate să găsească soluţii pentru a proteja populaţia şi economia românească. De aceea, nu merită respectul şi nici aprecierea noastră. S-a întâmplat un lucru foarte bun, Statele Unite ale Americii vor finanţa împrumutul pentru construirea reactoarelor 3 şi 4. Termenul de finalizare este 2030. Dar în 2027 reactorul 1 va intra în revizie tehnică, ceea ce înseamnă că vom pierde 700 MW energie injectată în bandă în sistemul energetic naţional. Întrebarea simplă este ce punem în loc până în 2030? Când vom avea în funcţiune grupurile 3 şi 4 de la Cernavodă, ele cui vor vinde energie? Care industrie va supravieţui în România? Şi pentru că există responsabilităţi, care revin României acum ca urmare a "crizei energetice de la nivel mondial", cum ar fi aprovizionarea cu energie a Republicii Moldova, îi îndemn pe cei care se laudă fără a avea pe ce se baza (vorba lui Moromete), de unde energie?”, a scris politicianul.

În cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP27), US Exim Bank a anunţat emiterea a două scrisori de interes pentru finanţarea serviciilor tehnice de pre-proiect furnizate de SUA în legătură cu proiectul Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă. Pe baza informaţiilor preliminare prezentate, EXIM va putea lua în considerare finanţarea până la 50 000 000,00 USD din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de pre-proiect ca parte a programului Engineering Multiplier Program (EMP) şi până la 3 miliarde USD din contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie şi de management de proiect pentru contractul de finalizare a Unităţilor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
energie,
partide,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici