Consumul de băuturi dulci în rândul adulţilor din întreaga lume este în creştere. Unde se află România

Unii dintre cei mai mari consumatori sunt adulţi cu studii superioare care trăiesc în oraşe din Africa sub-sahariană (12,4 pahare pe săptămână).

305 afișări
Imaginea articolului Consumul de băuturi dulci în rândul adulţilor din întreaga lume este în creştere. Unde se află România

Consumul de băuturi dulci în rândul adulţilor din întreaga lume este în creştere

Consumul de băuturi dulci în rândul adulţilor din întreaga lume este în creştere. Acest lucru a fost dezvăluit de un mega-studiu al cercetătorilor de la Friedman School of Nutrition Science and Policy de la Universitatea Tufts din Massachusetts, publicat la începutul lunii octombrie în revista Nature Communications.

Creşterea globală este de 16%, dar datele sunt foarte discontinue între diferitele macro-zone ale planetei, deoarece, de exemplu, consumul în America Latină/Caraibe şi în ţările cu venituri mari a scăzut, în timp ce a crescut în Africa sub-sahariană.

Lupa pusă pe 28 de ani şi 185 de ţări, inclusiv România

Perioada de timp analizată a fost cuprinsă între 1990 şi 2018, datorită bazei de date alimentare globale care colectează date din 185 de ţări.

Băuturile dulci incluse în calcul au fost: băuturi răcoritoare, băuturi energizante, sucuri de fructe, punch, limonadă şi „aguas frescos” (pe bază de fructe, zahăr şi apă) care conţin peste 50 de calorii pe porţie (un pahar de dimensiuni medii). Definiţia exclude sucurile 100% de fructe şi de legume, băuturile îndulcite artificial (uşoare) şi laptele îndulcit.

În 2018, un adult mediu (cu vârsta de 20 de ani şi peste) a consumat 2,7 porţii de băuturi dulci pe săptămână, dar procentul a variat de la 0,7 în Asia de Sud la 7,8 porţii în America Latină şi Caraibe.

Cu excepţia Americii Latine/Caraibe şi a ţărilor cu venituri mari, toate regiunile au înregistrat creşteri consistente între 1990 şi 2018 ale consumului.

Tendinţele de creştere au fost mai pronunţate în anumite grupuri subnaţionale. S-a observat că aportul total a fost mai mare în rândul bărbaţilor decât al femeilor şi în rândul persoanelor mai tinere decât în ​​vârstă.

La nivel naţional, ţările cu cel mai mare consum au inclus Mexic (8,9), Etiopia (7,1), Statele Unite ale Americii (4,9) şi Nigeria (4,9), comparativ cu India, China şi Bangladesh (cu câte 0,2 porţii pe săptămână pentru fiecare).

În general, unii dintre cei mai mari consumatori de băuturi dulci din lume sunt adulţi urbani, cu studii superioare, din Africa sub-sahariană (la 12,4 porţii pe săptămână).

Dezvoltarea socială şi economică naţională mai mare este corelată statistic semnificativ cu un consum mai mic de băuturi dulci, ca în ţările cu venituri mari.

Alimentaţie nesănătoasă în SUA

„Aceste rezultate – scriu autorii studiului – sunt în concordanţă cu tranziţia nutriţională şi epidemiologică în curs de desfăşurare la nivel global, care afectează în mod disproporţionat cele mai sărace naţiuni”.

Alimentaţia nesănătoasă a unor ţări precum SUA, aşa-numita „dietă occidentală” (caracterizată prin alimente procesate cu o prevalenţă de zahăr, sare, grăsimi animale) din unele ţări în curs de dezvoltare a venit mână în mână cu bunăstarea, cu toate daunele asupra sănătăţii pe care le implică pe termen lung.

Băuturile dulci reprezintă o problemă de sănătate publică deoarece au fost asociate pe scară largă cu obezitatea şi bolile cardiometabolice, care se numără printre principalele cauze de deces la nivel global.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici