Previziunile sumbre ale epidemiologului Octavian Jurma. Cum ne putem proteja în valul 4

  • De marţi vom depăşi 10.000 de cazuri COVID noi pe zi.
  • Vom depăşi toate recordurile negative ale valurilor 2 şi 3 şi urmează să repetăm tragedia din Lombardia în România, spune epidemiologul Octavian Jurma.
  • Acesta vorbeşte despre soluţia pe care o avem la îndemână pentru a ne proteja.
6779 afișări
Imaginea articolului Previziunile sumbre ale epidemiologului Octavian Jurma. Cum ne putem proteja în valul 4

Previziunile sumbre ale epidemiologului Octavian Jurma. Cum ne putem proteja în valul 4

În urmă cu doar 14 zile aproape toate judeţele erau în scenariu verde, iar acum toate sunt în scenariu galben şi în următoarele 7 zile majoritatea va trece în scenariul roşu, spune epidemiologul Octavian Jurma.

Potrivit acestuia, în următoarele 14 zile aprope toate judeţele vor depăşi 6 la mie: „De mâine vom depăşi 10.000 de cazuri noi pe zi şi o vom ţine aşa până duminică cu un maxim posibil şi la peste 12.000. În această săptămâna vom depăşi toate recordurile negative ale valurilor 2 şi 3. Ce urmează? Ce vom face? Simplu, urmează să repetăm tragedia din Lombardia în România. Dacă italienii repetă acum siguranţa din valul 1 în România, noi urmează să repetăm dezastrul din valul 1 în Italia. România va demonstra lumii ce înseamnă nu doar să ai lideri negaţionişti, ci şi o majoritate intoxicată de propagandă negaţionistă”.

Jurma menţionează că pentru el este evident că am devenit „o majoritate negaţionistă care se reflectă atât în guvernare, cât şi în parlament”: „Seduşi de propaganda negaţionistă şi antivaccinistă, românii au ajuns la un consens: cei vulnerabili vor plăti cu viaţa pentru confortul celor care se cred invulnerabili. Pentru negaţionişti, la fel ca pentru guvernanţi, este imposibil de înţeles că într-o pandemie, la fel ca într-un război, cine nu este parte din soluţie e parte din problemă. Negaţioniştii sunt parte din problemă, însă, treptat, pe măsură ce îşi impun punctul de vedere în spaţiu public şi politică, agresivitatea lor creşte şi se vor îndrepta împotriva celor care sunt parte din soluţie, a oamenilor responsabili, care vor fi supuşi unor restricţii inutile şi discriminatorii. Pentru negaţionişti este discriminare că cineva care face ceva mai mult decât ei să primească mai mult decât ei. Dacă ei nu pot să circule, nimeni nu poate să circule. Este ca şi cum minoritatea orbilor ar decide că nimeni nu mai are voie să conducă pentru că ei nu pot să vadă. Pentru oamenii responsabili până şi asta ar fi acceptabil. În efortul lor disperat de a salva vieţi, oamenii responsabili ar accepta să fie solidari cu cei care nu vor să se vaccineze şi să accepte măsuri non-farmaceutice dure de restricţie a circulaţiei virusului, aşa cum sunt aplicate în toate ţările care au reuşit să ţină pandemia sub control. Dar negaţioniştii nici asta nu vor, ei vor să se comporte ca şi cum pandemia nu există pentru că, în logica negaţionistă practicată de la vârful ţării până la talpa ţării, dacă negi pandemia, pandemia dispare. Prin urmare ei vor relaxare indiferent de situaţia din spitale”.

Jurma adaugă că, dacă întrebi un negaţionist de unde ştie că boala nu există sau nu e gravă, va deveni agresiv şi îţi va cere ţie să îi demonstrezi contrariul. Când îi demonstrezi contrariul va deveni şi mai agresiv pentru că i-ai expus incompetenţa: „Negaţioniştii nu vor să mai audă nici de restricţii ca soluţie, dar nici de avantaje pentru cei care sunt parte din soluţie. Ei vor să ne scufundăm solidari în abisul COVID-19. Iar un guvern negaţionist le dă dreptate şi prin urmare ne vom scufunda solidari indiferent dacă ne-am vaccinat sau nu, indiferent dacă ne-am declarat sau nu boala, indiferent dacă ne testăm sau nu. România devine încet şi sigur raiul repetenţilor şi incompetenţilor, care trebuie doar să nege valoarea educaţiei, a ştiinţei şi în cele din urmă a raţiunii. Urmează zile foarte grele”.

Epidemiologul este de părere că, la nivel individual, tot ce putem face este să ne protejăm în primul rând cu ajutorul măştilor FFP2 şi apoi întrând într-un scenariu roşu personal sau de familie până când incidenţa va coborî din nou sub 1 la mie. Retoric, Jurma se întreabă dacă asta se va întâmpla în decembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici