Sfatul unui medic: Persoanele care fac transplant de organe au cea mai mare nevoie de vaccin anti-COVID-19

  • Persoanele care fac transplant de organe sunt printre categoriile care au cea mai mare nevoie de vaccin anti-COVID, spune medicul Vasi Rădulescu.
  • O persoană cu transplant de rinichi are 25% risc de deces dacă face COVID-19, arată medicul.
200 afișări
Imaginea articolului Sfatul unui medic: Persoanele care fac transplant de organe au cea mai mare nevoie de vaccin anti-COVID-19

Medic: persoanele care fac transplant de organe au cea mai mare nevoie de vaccin anti-COVID-19

Vasi Rădulescu a explicat pe Facebook că vaccinul anti-COVID este recomandat persoanelor care fac transplant de organe.

„Se pune problema acum de vaccinare la persoanele cu transplant. E voie? Sunt riscuri? Aceşti oameni au nevoie şi ei de protecţie în faţa virusului, de fapt sunt printre cei care au cea mai mare nevoie de vaccin. Răspunsul este categoric DA. Se face vaccinul. Ideal se discută cu medicul coordonator de transplant, pentru că de multe ori poate fi indicată chiar schema cu 3 doze. Dar aici intervin particularităţi şi medicul le va clarifica. Nu sunt riscuri suplimentare faţă de populaţia generală”, explică medicul.

Potrivit lui Vasi Rădulescu, o persoană cu transplant de rinichi are 25% risc de deces dacă face COVID-19. De aceea este atât de important vaccinul, spune medicul care adaugă că în cazul persoanelor cu transplant este recomandată schema cu trei vaccinuri. A treia doză trebuie programată în urma deciziei medicului specialist.

„După cum ştiţi, un pacient cu transplant ia toată viaţa imunosupresoare, pentru a păstra organul şi a evita reacţia de respingere din partea gazdei. Aceste imunosupresoare scad eficienţa vaccinului - de unde şi nevoia de schemă cu trei doze sau chiar boostere mai multe (se vor stabili toate cu medicul). Medicul poate reduce şi imunosupresia pentru a câştiga protecţie în partea cealaltă, la vaccin. Grijă mare aici - totul se face în echipă cu medicul”, a precizează Vasi Rădulescu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici