Tătăruşanu, operat la ochi abia după ce soţia a suportat intervenţia: acum vede 16/10. Chirurgul explică boala, astigmatismul mixt

Chirurgul care l-a operat pe portarul român de la AC Milan, Angelo Appiotti, explică care pot fi complicaţiile tulburărilor de vedere precum astigmatismul mixt.

11701 afișări
Imaginea articolului Tătăruşanu, operat la ochi abia după ce soţia a suportat intervenţia: acum vede 16/10. Chirurgul explică boala, astigmatismul mixt

Tătăruşanu, operat la ochi: acum vede 16/10. Chirurgul explică motivul intervenţiei

Un astigmatism mixt descoperit aproape întâmplător şi corectat cu o operaţie de chirurgie refractivă i s-a întâmplat lui Ciprian Tătăruşanu, portarul român al campioanei Italiei, AC Milan, care a suferit această operaţie cu dr. Angelo Appiotti, chirurg refractiv care în trecut i-a operat pe Kakà şi pe Simone Inzaghi.

Un defect de vedere aparent banal, pe care nici măcar portarul român nu ştia că îl are, dar care pe termen lung poate duce la numeroase probleme nu doar vizuale, ci şi musculare.

Şi-a operat şi soţia. El se chinuia să citească literele mici de la televizor

Chiar doctorul Appiotti explică: „O operasem pe soţia lui în urmă cu un an, iar la un control postoperator l-am examinat pe el, evidenţiind astigmatismul la ambii ochi. Era ceva pentru care a compensat clipind şi concentrându-se. Avea senzaţia că vede perfect normal, ca toţi ceilalţi.

I-am spus „soţia ta vede mai bine decât tine acum” şi totul s-a încheiat cu un râs, deşi oricum vorbisem despre asta cu medicul de la Milano. Ulterior, Ciprian şi-a dat seama că în viaţa de zi cu zi de fapt nu vedea prea bine, de exemplu se chinuia să citească literele mici la televizor şi a decis să facă operaţia cu prima ocazie, care a apărut în pauză pentru Cupa Mondială”, spune doctor Appiotti.

„Nu va există timp de nefuncţionare. A doua zi dimineata deja vedea foarte bine, 16/10, şi a venit cu maşina la control. Va pleca în curând în vacanţă. În ceea ce priveşte operaţia, particularitatea constă în a propune un tratament personalizat bazat pe defectul vizual şi caracteristicile fiecărui ochi.

Este diferită, de exemplu, de simpla alegere a lentilelor de contact, care sunt aceleaşi pentru toată lumea: pentru a face o comparaţie, este diferenţa dintre puloverul de mărime standard şi puloverul la comandă. Această „personalizare” vă permite să vedeţi chiar mai bine decât 10/10, deoarece se creează o suprafaţă foarte netedă, unde imaginea ajunge mai devreme şi mai curată. În mod clar, în sport, acest lucru duce la un răspuns mai rapid ochi-mână şi ochi-picior”.

Cum a gestionat această problemă până acum?

„Pur şi simplu concentrându-se cu ochii, adaptându-se la un obicei pe care îl are de când era copil. Întotdeauna a fost convins că vede normal: asta pentru că astigmatismul mixt este foarte particular, care poate apărea şi când este tânăr, dar devine mai evident de-a lungul anilor, când ochiul îşi pierde elasticitatea. Dacă nu ar fi observat acum, şi-ar fi dat seama oricum la finalul carierei, poate peste 4-5 ani”.
Ciprian Tătăruşanu are 35 de ani.

Pe lângă vedere slabă, ce alte complicaţii pot duce la probleme precum astigmatismul mixt?

„Corpul uman este o maşină cu propriul său echilibru. Iar echilibrul postural este guvernat în principal de ochi şi gură: astigmatismul, precum şi miopia şi hipermetropia, dacă nu sunt total corectate, creează o deplasare a coloanei vertebrale şi deci o reechilibrare întreagă a corpului. Vorbesc de corecţie totală pentru că obiectele care ne permit să ducem o viaţă normală nu implică oricum rezoluţie completă: de exemplu, ochelarii sunt la 2 centimetri distanţă de ochi, iar lentila de contact nu corectează complet astigmatismul”.

Şi ce înseamnă la nivel sportiv?

„Există o mişcare a capului pentru a compensa acest dezechilibru, iar acest lucru duce la o reactivitate mai scăzută: de exemplu, vezi mingea pornind mai târziu, sau, în cazul schiorilor, percepţia unei nereguli în teren la 150 km acum se vede târziu, iar asta te face să pierzi sau să câştigi zecimi de secundă care până la urmă decid dacă mergi pe podium sau stai în afara lui

Poziţia corectă duce la o reducere a accidentărilor de la alergare, sprint, antrenament, deci tot ce ţine de pregătirea atletică: cu cât sportivul este mai perfect drept, cu atât va avea mai puţine accidentări”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici