14 octombrie. Racla cu moaştele Sfintei Parascheva va fi scoasă miercuri în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi

Racla cu moaştele Sfintei Parascheva va fi scoasă miercuri în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi, susţine purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu.

497 afișări
Imaginea articolului 14 octombrie. Racla cu moaştele Sfintei Parascheva va fi scoasă miercuri în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi

14 octombrie. Racla cu moaştele Sfintei Parascheva va fi scoasă miercuri în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, a anunţat că miercuri se va sluji Sfânta Liturghie începând cu ora 9.00 pe podiumul amenajat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt în dreptul Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

Soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi va fi restrâns, cel mai probabil maxim 15 persoane. Nu vor fi ierarhi din străinătate sau din alte zone din ţară, ci doar din zona Moldovei.

„În zona din faţa acestui podium vor fi amplasate scaune plasate la doi metri unul de celălalt pe toate direcţiile, scaune ce vor marca locul unde vor sta credincioşii. Din păcate, având în vedere restricţia impusă la nivel naţional, doar cei care au reşedinţa în municipiul Iaşi vor putea pătrunde în acest spaţiu, după principiul primul venit, primul care ocupă un loc. Tot aici, pe aceste scaune din faţa podiumului, vor sta şi cei aproximativ 50 de invitaţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, reprezentanţi ai unor instituţii sau personalităţi din domenii precum medicina, cultura sau educaţia. Cei care nu vor putea pătrunde în acest perimetru vor putea să urmărească momentul solemn al Sfintei Liturghii pe două ecrane mari amplasate pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt - unul cu orientare spre Piaţa Unirii, celălalt spre Palatul Culturii”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

De asemenea, marţi seara va începe împodobirea cu flori a baldachinului din curtea Catedralei Mitropolitane de aceeaşi familie din Bucureşti care îl înfrumuseţează în fiecare an.

„Cel mai probabil în această noapte sau mâine dimineaţă devreme se va scoate racla cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva şi va fi depusă în acest baldachin. E un moment tradiţional, datând de dinainte de 1989, ca măcar în ziua de 14 octombrie racla să fie scoasă din Catedrala Mitropolitană. În anii anteriori, racla era scoasă afară mai devreme de momentul prăznuirii, întrucât rândul pelerinilor era atât de mare încât nu putea fi gestionat doar în interiorul lăcaşului de cult şi în curte”, a adăugat Constantin Sturzu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici