30 de elevi din Perişani, Vâlcea, culeg poveşti de la bătrânii din satele comunei şi vor publica o antologie de povestiri

  • Scopul proiectului Poveşti din bătrâni, implementat de Business Teorema şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, este mobilizarea elevilor din comuna Perişani (cu satele Băiaşu, Mlăceni, Perişani, Podeni, Poiana, Pripoare, Spinu şi Surdoiu) în păstrarea unei arhive cu poveşti şi amintiri ale bunicilor şi străbunicilor lor.
  • Şcoala Gimnazială Perişani este partener al proiectului şi contribuie cu resurse umane (profesori coordonatori) la buna desfăşurare a activităţilor.
50 afișări
Imaginea articolului 30 de elevi din Perişani, Vâlcea, culeg poveşti de la bătrânii din satele comunei şi vor publica o antologie de povestiri

Sursa foto: Unsplash

Activităţile proiectului sunt: susţinerea a două ateliere, pe durata a 4 zile (25, 26 mai şi 1, 2 iunie), de către scriitorii Tudor Călin Zarojanu şi Marian Coman. Elevii participanţi vor deprinde tehnici de interviu, cunoştinţe de redactare a unui text jurnalistic, structuri narative, stil şi prezentare a unor personaje şi evenimente. Elevii vor primi apoi un reportofon şi vor înregistra, pe perioada vacanţei de vară, poveşti şi amintiri ale bunicilor sau altor seniori din comunitate. Elevii vor transcrie poveştile culese, le vor edita sub îndrumarea unor profesori coordonatori de la Şcoala Perişani, apoi le vor preda celor doi scriitori, care vor lua deciziile finale cu privire la forma, stilul şi ordinea textelor, înainte de publicare.

Produsul final este o antologia Poveşti din bătrâni, care îşi propune să surprindă istoria locurilor şi felul în care comunitatea s-a adaptat la regimuri de viaţă diferite, impuse de schimbările istorice. În comuna Perişani trăiesc încă bătrâni care erau preşcolari la sfârşitul războiului şi au trecut prin comunism, revoluţie şi adaptarea la democraţie, fără să părăsească Ţara Loviştei. Au rămas între munţi şi au păstrat ritmul de vieţuire pe care l-au învăţat de la bătrânii lor: creşterea oilor şi vitelor, fânul, culesul prunelor.

De la o vreme, progresul tehnologic a schimbat radical unele mecanisme de vieţuire. Ciobanii au astăzi telefon inteligent, asfaltul urcă până în ultimul sau de pe munte, iar multe din mâncărurile, hainele sau alte obiecte care se făceau în casă acum se cumpără de la super-marketul din sat. Mai mult, obiceiurile şi tradiţiile comunităţii sunt tot mai rar păstrate de tineri, de la colindele de sărbători până la munca de peste vară, când încă se mai făcea clacă prin vecini. Acum, tinerii preferă tot mai des oraşul.

Proiectul Poveşti din bătrâni se bazează pe adevărul că o comunitate de oameni nu poate trăi fără poveşti, fără un bagaj oral sau scris de amintiri şi interpretări ale vieţii, într-un interval istoric. De aceea, Business Teorema şi Şcoala Gimnazială Perişani colaborează în cadrul acestui proiect pentru a recupera şi arhiva un tezaur valoros de amintiri din Ţara Loviştei, pe care comunitatea locală îl va putea citi la sfârşit de toamnă, adunat în paginile unei cărţi scrise de proprii nepoţi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici