Accidentul cu telecabine de la Bâlea a fost produs de o defecţiune tehnică, apoi de o eroare umană

O defecţiune tehnică ar fi stat la baza accidentului de la Bâlea, unde două telecabine s-au lovit de staţii şi şase persoane au fost rănite. Raportul preliminar are în vedere şi o posibilă eroare umană, pentru că mecanicul nu ar fi apăsat frâna de urgenţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1208 afișări
Imaginea articolului Accidentul cu telecabine de la Bâlea a fost produs de o defecţiune tehnică, apoi de o eroare umană

Accidentul cu telecabine de la Bâlea a fost produs de o defecţiune tehnică, apoi de o eroare umană

Prefectul Sibiului, Lucan Radu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că reprezentanţii ISCIR Braşov, care verifică instalaţia de la telecabinele de la Bâlea i-au transmis că accidetul de duminică, în urma căruia şase persoane au fost rănite, s-a produs din cauza unei probleme tehnice, dar şi a erorii umane

„ISCIR Braşov ne-a transmis, printr-o informare că au fost două probleme acolo: una de natură tehnică, defecţiune la calculatorul de procesare al instalaţiei, şi a doua, de natură umană. Acestea sunt informaţii preliminare, ancheta nu s-a finalizat. A dat eroare calculatorul, iar mecanicul trolist şi însoţitorii de cabine ar fi trebuit să acţioneze frâna, sistemul de siguranţă, de frânare de urgenţă, ceea ce nu s-a întâmplat. Dar acestea sunt date preliminare”, a declarat Lucian Radu.

Surse care verifică situaţia de la Bâlea au declarat pentru MEDIAFAX că sistemul autmat de frânare ar fi costat 100.000 de euro şi a fost montat în toamna anului 2016, acesta fiind în garanţie.

După accidentul de duminică, inspectorii de la Protecţia Consumatorului Sibiu au fost primii care au decis să amendeze operatorul curselor şi să oprească temporar prestarea acestor servicii.

„În urma cercetărilor efectuate s-au constatat abateri de la legislaţia în vigoare privind protecţia consumatorilor. Astfel, au fost informaţii incomplete oferite consumatorilor privind capacitatea cabinei (număr maxim de persoane admis şi greutatea maximă de transport admisă. S-a constatat prestarea deficitară a serviciului de transport cu telecabina, care a afectat sănătatea consumatorilor prin accidental produs asupra a şase consumatori (patru consumatori în telecabina care a coborât la Bâlea Cascadă şi doi consumatori în telecabina care a urcat la Bâlea Lac)”, se arată într-un comunicat transmis miercuri corespondentului MEDIAFAX de reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Sibiu.

Pentru abaterile constatate, comisarii CJPC spun că au aplicat amendă de 5.000 de lei operatorului economic şi au luat măsura de oprire temporară a serviciilor de transport cu telecabina până la remedierea deficienţelor constatate.

Cele două telecabine care fac legătura între Bâlea Lac şi Bâlea Cascadă au fost implicate, duminică, într-un accident, după ce ar fi rămas fără frâne şi au lovit staţiile de destinaţie, şase persoane, între care şi un copil, fiind rănite.

În urma accidentului, doar trei persoane au avut nevoie de internare în spital: un copil cu fractură de piramidă nazală şi doi adulţi, între care o turistă din Norvegia. De asemenea, peste 30 de persoane care se aflau la Bâlea Lac au fost aduse la Bâlea Cascadă cu vehicule ale Salvamont şi ale Jandarmeriei Montane.

După accidentul de la Bâlea au fost declanşate mai multe anchete ale autorităţilor pentru a stabili ce s-a întâmplat duminică şi care a fost cauza accidentului. Totodată, s-a deschis şi un dosar de cercetare penală in rem pentru vătămare corporală din culpă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici