Acţiunea „Retrovirus”. Sute de tone de materiale infestate cu COVID-19 au pus în pericol sănătatea românilor. Intervenţie de amploare a Poliţiei

  • Peste 211 tone de deşeuri periculoase au fost confiscate de poliţişti din cadrul IGPR de la diferiţi agenţi economici, de la unităţi medicale care asigură asistenţa pacienţilor testaţi pozitiv
  • Potrivit Poliţiei Române, acţiunea a fost desfăşurată în perioada 9 iunie – 1 iulie
3938 afișări
Imaginea articolului Acţiunea „Retrovirus”. Sute de tone de materiale infestate cu COVID-19 au pus în pericol sănătatea românilor. Intervenţie de amploare a Poliţiei

Retrovirus Sursă foto: Poliţia Română

Peste 211 tone de deşeuri periculoase au fost confiscate de poliţişti din cadrul IGPR de la diferiţi agenţi economici, de la unităţi medicale care asigură asistenţa pacienţilor testaţi pozitivi, în cadrul unei acţiuni numite „Retrovirus”, desfăşurate la nivelul statelor membre UE.
 
Potrivit Poliţiei Române, acţiunea a fost desfăşurată în perioada 9 iunie – 1 iulie de poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, din Inspectoratul General al Poliţiei Române. Oamenii legii au acţionat pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul aferent al deşeurilor periculoase provenite din activităţile medicale, în mod deosebit ale celor din obiectivele sanitare care gestionează limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.
 
Acţiunea s-a desfăşurat concomitent la producătorii de deşeuri, pe două paliere, atât de la generator spre incinerator, cât şi în zona de neutralizare / incinerare / eliminare.
 
Au fost făcute 282 de controale şi verificări la unităţile sanitare şi la agenţii economici care realizează operaţiuni în domeniul managementului deşeurilor periculoase infestate cu virusul SARS-CoV-2.
 
În cadrul activităţilor, poliţiştii au confiscat 211.652 de kilograme de deşeuri periculoase provenite din colectarea de către diferiţi agenţi economici, de la unităţile sanitare care asigură asistenţa medicală a pacienţilor testaţi pozitiv.
 
„În urma acţiunilor, deşeurile medicale au fost distruse şi eliminate în condiţii de siguranţă, pentru sănătatea publică, iar ulterior, a fost dispusă sancţionarea administrativă a operatorilor economici, precum şi închiderea temporară a activităţii unui incinerator. Astfel s-a reuşit evitarea infestării ulterioare cu virusul SARS-CoV-2 prin nedistrugerea şi neeliminarea deşeurilor, cu respectarea procedurilor emise de Institutul Naţional de Sănătate Publică”, se arată într-un comunicat transmis, luni, de Poliţia Română.
 
Sursa citată precizează că au fost constatate opt infracţiuni, dintre care şapte la Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor şi una la articolul 352 Cod Penal.
 
Sunt în instrumentare 6 dosare penale, în care sunt cercetate 17 persoane, dintre care 3 au fost reţinute şi ulterior, faţă de acestea a fost dispusă măsura arestării preventive.
 
Totodată, au fost aplicate 43 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 454.800 de lei şi 40 de avertismente, atât la H.G 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, cu modificările şi completările ulterioare, cât şi la legislaţia de mediu aferentă.
 
Acţiunea s-a desfăşurat în cooperare cu Garda Naţională de Mediu şi Inspecţia Sanitară de Stat.
 
În contextul pandemiei cauzate de apariţia şi răspândirea la nivel mondial, al noului Coronavirus Covid- 19, statele membre UE au iniţiat şi organizat la nivel european un plan de acţiune codificat „Retrovirus”, având ca scop respectarea legislaţiei aferente deşeurilor periculoase provenite din activităţile medicale, în mod deosebit ale celor din obiectivele sanitare care gestionează limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.
 
De exemplu, poliţiştii au făcut 13 percheziţii în judeţele Ilfov şi Dolj şi în municipiul Bucureşti, la domiciliile şi sediile mai multor persoane fizice şi juridice, bănuite de nerespectarea măsurilor privind eliminarea deşeurilor medicale periculoase.
 
Oamenii legii au fost sesizaţi cu privire la existenţa unei cantităţi de deşeuri medicale periculoase, colectate de la multe unitaţi spitaliceşti din Bucureşti şi abandonate pe un câmp din localitatea Dobroieşti, judeţul Ilfov. În urma percheziţiilor, 16 persoane au fost duse la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov, pentru cercetări.
 
De asemenea, a fost confiscată o autoutilitară, au fost ridicate documente care atestă trasabilitatea deşeurilor medicale periculoase şi a fost închisă temporar activitatea unei societăţi comerciale din judeţul Dolj, care deţine un incinerator de deşeuri periculoase. A fost aplicată şi o amendă de 10.000 de lei.
 
În aceeaşi cauză, la data de 23 iunie, poliţiştii au pus au mai făcut 6 percheziţii în judeţul Giurgiu, iar la punctul de lucru al unei societăţi comerciale, a fost depistată o semiremorcă în care se aflau depozitate deşeuri medicale periculoase, ce trebuiau distruse în maximum 24 de ore, conform normelor legale în materie (acestea se aflau depozitate din luna aprilie). De aici s-au confiscat 209 tone de deşeuri periculoase provenite din colectarea de către diferiţi agenţi economici, de la unităţile sanitare care asigură asistenţa medicală a pacienţilor testaţi pozitiv, iar în urma cooperării interinstituţionale, a fost dispusă măsura distrugerii şi a eliminării în condiţii de siguranţă, pentru sănătatea publică, a deşeurilor medicale.
 
Trei persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, ulterior faţă de acestea, judecătorul de drepturi şi libertăţi dispunând arestarea preventivă, pentru 30 de zile.
 
O altă acţiune a avut loc în data de 22 iunie, când poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Dolj au verificat o societate comercială, cu obiect de activitate ”transportul de deşeuri periculoase”.
 
În urma acţiunii a reieşit faptul că, în perioada 12 – 22 iunie, societatea ar fi fost efectuate ilegal 9 transporturi de deşeuri periculoase, în cantitate totală de 3.971 de kilograme, în vederea eliminării.
 
Reprezentanţii societăţii au colectat deşeurile în cauză de la o unitate sanitară de pe teritoriul judeţului Dolj şi le-au transportat la incinerator, în vederea eliminări, fără a respecta prevederile legale referitoare la expediţia deşeurilor periculoase.
 
Şi în acest caz a fost întocmit un dosar penal pentru „neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminarea deşeurilor periculoase, faptă prev. de art. 63, alin. 1, lit. b din Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, republicată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici