Active Watch cere Primăriei Craiova să găsească o soluţie pentru a nu închide chioşcurile de ziare

Active Watch cere Primăriei Craiova, care vrea să rezilieze contractul cu compania care are aproape 70 la sută din chioşcurile de ziare din oraş pe motiv că acestea vând şi tutun, şi băuturi răcoritoare, să găsească o soluţie pentru ca aceste măsuri să nu devină atac la libertatea de exprimare.

77 afișări
Imaginea articolului Active Watch cere Primăriei Craiova să găsească o soluţie pentru a nu închide chioşcurile de ziare

Active Watch cere Primăriei Craiova să găsească o soluţie pentru a nu închide chioşcurile de ziare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

ActiveWatch s-a autosesizat în urma unui articol de presă care făcea trimitere la un document publicat pe site-ul Primăriei Craiova, potrivit căruia instituţia intenţionează să rezilieze contractul cu Mediapress Investment SRL, companie care gestionează cea mai mare parte a chioşcurilor de ziare din oraş (aproximativ 70 la sută).

Argumentele invocate de documentul oficial se referă la faptul că în chioşcurile de ziare din Craiova se comercializează şi tutun, şi băuturi răcoritoare, deşi contractul nu prevede în mod expres interdicţia de a comercializa aceste produse. Totodată, conform documentului, aceste chioşcuri nu ar respecta dimensiunile stabilite contractual.

Contactat de ActiveWatch, unul dintre reprezentanţii Mediapress Investment a precizat că dimensiunile chioşcurilor sunt aceleaşi din 2011 şi că, la timpul respectiv, Primăria nu a contestat certificatele de urbanism ale acestora şi că, "în condiiţile în care presa scrisă nu aduce mari încasări, după cum bine ştiţi şi dumneavoastră, am vândut şi alte produse, pentru a mări vânzările şi a supravieţui".

ActiveWatch solicită Primăriei Craiova să găsească o soluţie astfel încât să evite riscul ca măsurile luate împotriva Mediapress Investment să fie percepute/să se transfore într-un atac la adresa libertăţi de exprimare (a vocilor critice la adresa administraţiei locale) şi a dreptului publicului la informare.

"Facem apel către Primăria Municipiului Craiova să ţină cont de toate aceste aspecte şi să permită intrarea în legalitate a companiei care gestionează chioşcurile de ziare", precizează Active Watch.

Scandalul chioşcurilor din Craiova a izbucnit în 2012, la începutul lunii octombrie. Consiliul Local a decis să demoleze toate chioşcurile amplasate ilegal sau cărora le-au expirat contractele de închiriere. În 5 octombrie 2012, nemulţumiţi de decizia luată în Consiliul Local, patronii de chioşcuri din piaţa Craioviţa Nouă au ieşit în stradă şi au blocat bulevardul Tineretului, iar pentru a calma spiritele a fost nevoie de intervenţia Jandarmeriei.

Protestele au continuat câteva zile, iar prefectul de atunci al judeţului, Elena Costea, a declarat nelegale dispoziţiile de primar şi hotărârea Consiliului Local. Mai mult, prefectul a acţionat în instanţă Primăria Craiova, cerând să fie analizată legalitatea dispoziţiilor în acest sens date de primar. Ulterior, Lia-Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, a cerut public premierului Victor Ponta să o demită pe Elena Costea. Acest lucru s-a şi întâmplat la începutul lunii noiembrie, când Elena Costea a fost înlocuită din funcţie cu Marius Deca. Acesta a pus capăt scandalului dintre Primărie şi Prefectură în decembrie 2012, când a retras plângerea depusă la Tribunal de Elena Costea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici