ActiveWatch condamnă declaraţiile lui Traian Băsescu privind romii

ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei condamnă declaraţiile lui Traian Băsescu cu privire la situaţia romilor nomazi şi susţine că statutul public al preşedintelui îl obligă să aibă un discurs echidistant, incluziv şi care să susţină o poziţie oficială a autorităţilor române.

52 afișări
Imaginea articolului ActiveWatch condamnă declaraţiile lui Traian Băsescu privind romii

ActiveWatch condamnă declaraţiile lui Traian Băsescu privind romii (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Prin afirmaţii precum "mulţi romi, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură", sau "mai avem o problemă care trebuie spusă şi care face dificilă integrarea romilor nomazi - foarte puţini vor să muncească", şeful statului nu aduce consistenţă în relaţiile bilaterale şi nici nu menţine un climat social tolerant în România, se arată într-un comunicat de vineri al Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei.

"Statutul public al lui Traian Băsescu, în calitatea sa de preşedinte al României, îi impune obligaţia de a avea un discurs echidistant, incluziv şi care să susţină o poziţie oficială a autorităţilor române, disociat de convingerile omului Traian Băsescu care are dreptul să aibă, în mod normal, orice opinie asupra oricărui subiect", potrivit sursei citate.

În opinia reprezentanţilor Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei, discursul preşedintelui este unul rasist, "marcat de stereotipuri negative şi care valorizează experienţe personale, neluând în considerare niciun fel de studii ştiinţifice, nu numai că nu îşi are locul în secolul în care trăim, dar este cu atât mai îngrijorător cu cât vine de la un preşedinte de stat, delegat să reprezinte interesele tuturor cetăţenilor ţării, inclusiv pe cele ale romilor".

În acest fel, împărţirea cetăţenilor în etnii "bune" şi etnii "infractoare" chiar de către preşedintele statului este un "demers iresponsabil şi periculos", care ar putea legitima atitudini rasiste şi discriminatorii la nivelul întregii societăţi româneşti. O asemenea atitudine blochează orice şansă de armonizare între cele două culturi, ea adâncind distanţa socială dintre romi şi neromi, potrivit sursei citate.

"După prea multe derapaje de acest gen, Traian Băsescu reconfirmă că este un preşedinte care dărâmă podul pe care tot domnia sa este dator să-l consolideze", se arată în comunicat.

Alte câteva zeci de organizaţii nonguvernamentale, sociologi şi scriitori au condamnat afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu faţă de romi şi au cerut sancţionarea unui astfel de discurs de către instituţiile competente, recomandând partidelor să adopte un document european pentru o societate non-rasistă.

Potrivit semnatarilor unui document colectiv - printre care Centrul de Resurse Juridice, Romani CRISS, Institutul pentru Politici Publice, Asociaţia Social Democrată a Romilor Ardeleni, Asociaţia Florarilor Bucureşti, Asociaţia Jurnaliştilor Rromi - Bucureşti - declaraţia preşedintelui nu este o noutate, ci "doar un alt episod al unei realităţi permanente: stigmatizarea romilor de catre înalţi reprezentanţi ai statului român".

Ei au amintit o altă ieşire publică a lui Băsescu, în 2007, când preşedintele "s-a adresat în mod sexist şi rasist unei jurnaliste", afirmaţii susţinute şi de alţi politicieni, printre care primul-ministru Tăriceanu, parlamentarii Vasile Dancu şi Ludovic Orban, fostul ministru de Externe Cioroianu, ministrul de Externe Baconschi.

Potrivit ONG-urilor, discursul rasist al politicienilor la nivel înalt are o istorie lungă fiind sancţionat doar parţial şi ineficient de către autorităţile competente.

Semnatarii documentului au spus că afirmaţiile "susţinute şi continue ale preşedintelui conform cărora romii din România sunt nomazi sunt neadevărate", în condiţiile în care romii au fost sedentarizaţi forţat în perioada comunistă, iar cei care îşi exercită dreptul la libera circulaţie în UE nu trăiesc o viaţă nomadă, ci una sedentară.

În acest context, ele au solicitat sancţionarea discursului preşedintelui de către instituţiile competente, inclusiv sancţionarea politică a persoanelor care promovează un discurs denigrator şi stigmatizant. De asemenea, ele au recomandat partidelor din România să adopte Carta Partidelor Politice Europene pentru o societate non rasistă.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Ljubljana, că obiectivul cultural al romilor nomazi este să circule din loc în loc şi că interzicerea acestui drept ar însemna distrugerea unui pilon cultural, recunoscând că mulţi dintre aceştia, "în mod tradiţional, trăiesc din ce fură".

"Chiar dacă au fost guverne care au dat un semnal legat de o eventuală blocare a accesului României în spaţiul Schengen datorat problemei romilor sau altor probleme, de exemplu Mecanismul de Cooperare şi Verificare, tratăm aceste afirmaţii doar ca pe afirmaţii care nu respectă chiar Tratatul de aderare între UE şi România", a declarat Traian Băsescu, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor sloveni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici