Activiştii fac presiuni asupra Apple. Legătura companiei cu reţinerea experţilor climatici din Vietnam

Apple a fost presată joi să ia măsuri în legătură cu reţinerea de către Vietnam a experţilor în domeniul climei, activiştii afirmând că intervenţia este necesară, având în vedere că ţara a devenit un centru de producţie cheie pentru producătorul de iPhone, scrie Reuters.

128 afișări
Imaginea articolului Activiştii fac presiuni asupra Apple. Legătura companiei cu reţinerea experţilor climatici din Vietnam

Activiştii fac presiuni asupra Apple. Legătura companiei cu reţinerea experţilor climatici din Vietnam

Într-o scrisoare adresată Apple, peste 60 de organizaţii pentru drepturile omului şi drepturile mediului au subliniat reţinerea, la 15 septembrie, a lui Ngo Thi To Nhien, directorul executiv al Vietnam Initiative for Energy Transition (VIET), un grup de reflecţie independent care se concentrează pe politica privind energia verde.

Înainte de a fi reţinută, Nhien a lucrat cu guvernul vietnamez şi cu organizaţii internaţionale în ceea ce priveşte tranziţia energetică a ţării către energia regenerabilă, potrivit grupului de advocacy Project88, cu sediul la Bangkok, unul dintre grupurile de drepturile omului care a semnat scrisoarea.

Autorităţile vietnameze au acuzat-o pe Nhien că a avut acces necorespunzător la documente. Cel puţin alţi cinci experţi în domeniul climei au fost reţinuţi, fiind acuzaţi de fraudă fiscală.

Activiştii spun că acuzaţiile au fost inventate. Statele Unite şi Organizaţia Naţiunilor Unite au criticat, de asemenea, reţinerea activiştilor pentru climă.

„Având în vedere că Vietnamul este acum cel mai important centru de producţie al Apple în afara Chinei şi că s-a angajat să respecte drepturile omului şi „echitatea şi justiţia în soluţiile climatice”, credem că aveţi responsabilitatea de a interveni”, au scris grupurile pentru drepturile omului în scrisoarea adresată directorilor şi consiliului de administraţie al Apple.

„Într-adevăr, prin faptul că nu faceţi o declaraţie publică în această chestiune, riscaţi să vă încălcaţi propriile politici de mediu şi de drepturile omului şi să delegitimaţi activitatea pozitivă a Apple în aceste domenii”.

Apple produce iPad-uri, AirPods şi Apple Watches în Vietnam, iar furnizorii pentru MacBooks investesc, de asemenea, în această ţară.

În trecut, Apple a solicitat guvernului vietnamez să faciliteze achiziţionarea de energie direct de la proiecte de energie regenerabilă de către întreprinderi şi a susţinut un plan de dezvoltare a energiei în Vietnam care să acorde prioritate energiei curate.

De asemenea, compania a oferit uneori sprijin financiar activiştilor pentru drepturile omului prin colaborarea cu Fund for Global Human Rights.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
activist,
climă,
apple

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici