Adomniţei: Noua pistă a Aeroportului Iaşi va fi inaugurată în 21 august

Noua pistă a Aeroportului Iaşi va fi inaugurată în 21 august, a anunţat miercuri, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Cristian Adomniţei, precizând că ”este cel mai mare proiect pe care l-a avut Iaşiul după Revoluţie”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Adomniţei: Noua pistă a Aeroportului Iaşi va fi inaugurată în 21 august (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Cristian Adomniţei a inspectat, miercuri, şantierul de la aeroportul din Iaşi, el afirmând că lucrările sunt în grafic şi că, începând cu 21 august, noua pistă va fi operabilă.

”Este cel mai mare proiect pe care l-a avut Iaşiul după Revoluţie. Inaugurarea noii piste va avea loc joi, 21 august, începând cu ora 9.30. Ieşenii vor putea asista la aterizarea primului avion pe noua pistă a aeroportului din Iaşi. În prezent muncim intens pentru a turna ultimele straturi de asfalt. Turnăm întâi straturile laterale de uzură pentru a putea da front de lucru companiei care lucrează la amenajarea balizajului perimetral de la pistă. Începând cu 21 august, traficul se va muta integral pe noua pistă”, a declarat şeful CJ Iaşi, Cristian Adomniţei.

El a spus că sunt deja construiţi 2.150 de metri din noua pistă, iar în noiembrie va fi terminată întreaga pistă, care măsoară 2.400 de metri.

Potrivit lui Adomniţei, avioanele vor putea ateriza şi decola din 21 august pe noua pistă, urmând ca ”lucrările să continue în paralel, şi pentru finalizarea celorlalţi 250 de metri”.

Şeful CJ Iaşi a precizat că nu înţelege de ce întârzie avizul Ministerului Transporturilor privind aprobarea cererii de rambursare depusă de către Aeroportul Iaşi, în lipsa căruia aeroportul nu poate deconta fondurile europene câştigate prin POS-T.

”Proiectul european câştigat pentru aeroport este în continuare blocat la Bucureşti. Lipseşte ordinul pe care Ministerul Transporturilor are obligaţia să îl dea. Noi am făcut toate demersurile. M-am întâlnit personal cu domnul ministru Ioan Rus. Am fost în şedinţă cu toţi decidenţii, la minister, am dat toate răspunsurile la problemele invocate. Faptul că acest ordin lipseşte cauzează prejudicii ieşenilor. În proiectul vechi constructorul trebuia să livreze o anumită pantă la lucrări, dar în noul proiect, cel european, în care avem prinsă şi extinderea parcării, avem alte cote, care diferă de primele. Ce construim astăzi va fi spart peste câteva săptămâni. Am explicat foarte clar acest lucru la Bucureşti. Dacă nu semnează, făcând astfel un abuz, vor fi buni de plată şi vor plăti atât civil, cât şi, probabil, penal”, a adăugat preşedintele CJ Iaşi.

Lucrările la noua pistă flexibilă de la Aeroportul Iaşi au început în 7 august 2013, câştigătoarea licitaţiei fiind asocierea Max Boegl România, SC Vega '93 SRL şi SC UTI Grup SA.

Valoarea contractului este de aproximativ 139 de milioane de lei, fără TVA. Termenul iniţial de finalizare era de 25 de luni, în acest termen fiind inclusă şi proiectarea. Lucrările includ realizarea pistei de decolare - aterizare de 2.400 de metri, a căii de rulare, extinderea platformei şi a drumului perimetral, precum şi instalaţia de balizaj.

În luna decembrie a anului trecut, Consiliul Judeţean Iaşi a depus o cerere de finanţare europeană pentru dezvoltarea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi, proiectul fiind aprobat de către Comisia Europeană.

Acest proiect are o valoare totală de 56,7 milioane de euro, obiectivele propuse a fi realizate fiind proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru noua pistă, extinderea suplimentară a platformei parcare aeronave şi construcţia unui nou terminal de pasageri, de trei ori mai mare decât cel existent.

Practic, conducerea CJ a început lucrările la noua pistă din fonduri proprii, însă după câştigarea proiectului european, instituţia va putea deconta suma cheltuită deja.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 5 comentarii
Taguri:
AEROPORT IAŞI ,
LUCRĂRI ,
COMENTARII
  • Ștefan cel mare 13 dec 2014

    Vei ajunge în istoria iasului,dacă vei fi presedinte vrem lege pedeapsa cu moartea pentru trădare națională,lege interzicerea la avort,luarea cetățeniei celor care vor divizarea romaniei,desființarea Udmr,proiect național extragerea bogățiilor aur,metale prețioase,cărbuni,sare,gaze…

  • ieseanul 13 dec 2014

    Adomnitei este un adevărat patriot al Iașului,na făcut ungureanu ca priministru ce a făcut adomnitei,bravo frate te voi vota indiferent în ce partid vei fi,ești un om muncitor,îți doresc sa ajungi președintele României și sa scoți la iveala dosarul revoluției,sa pot înțelege…

  • Liberalii de la Iasi joaca prost. 7 aug 2014

    Daca liberalii de la Iasi nu faceau aliante cu PSD,Iasiul era acum un centru regional de renume.Hotia si prostia celor de la PSD,care au folosit metode bolsevice de discreditare a elitei intelectuale din Iasi,promovand incultura si golania au scos Iasiul de pe harta investitorilor renumiti.

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
„În 20 de ani nu vom mai fi români”. TEORIA IREALĂ care adânceşte cele mai negre temeri ale românilor