Adrian Sârbu: Simţim româneşte în ritm de manele

  • Maneaua este, prin conţinut şi retorică, parte a culturii române. Este hip-hopul românesc
  • Dacă în sondajul Aleph-Mediafax-ZF, 39% din români spun că ne reprezintă manelele, ar trebui să avem un minister dedicat lor
  • Maneaua a devenit imbatabilă pentru că nu am creat în peisajul cultural românesc noi valori, cel puţin la fel de puternice
  • Nu avem nevoie de un minister al Culturii atâta timp cât grosul banilor se duce pe salarii şi nu pentru actul de creaţie culturală
693 afișări

Maneaua este o parte a culturii române

“Noi acum mai vorbim limba română? Mai gândim în limba română? Nu. Ne mai interesează limba română? Nu. Şi ne întrebăm de ce nu avem identitate. Hai să vedem cum putem avea identitate. Tu spuneai că manelele ar fi opţiunea principală a românilor astăzi. (…)

E foarte spectaculos că maneaua este prin conţinut şi retorică (…) o parte a culturii române (…) ea exprimă un sistem de valori foarte pozitiv, iar aceşti muzicieni (…) folosesc un format în care inventează şi reinventează teme de maximă actualitate.

Parte a identităţii noastre culturale în România şi în lume este adeziunea, vibraţia, simţitul. Simţim româneşte în ritm de manele, ne place sau nu ne place. (…) Să acceptăm că ăştia suntem.

În muzică, să fie clar, ne identificăm în lume prin manele (…) E deja un fapt împlinit şi o fatalitate. Noi nu am venit în peisajul cultural al României, nici măcar muzical, cu alte formate, cu alţi artişti la fel de puternici, pe considerentul că, din punct de vedere comercial, maneaua este imbatabilă. (…)

Cine e secretar de stat cu manelele în ministerul nostru al Culturii? Că dacă 39% din români cred că ne reprezintă manelele, ar trebui să avem reflecţia în administrare.  (…) Unde e ministerul manelelor? Pentru că din punct de vedere muzical e un gen popular. Şi rock-ul, şi hip-hop e un gen popular. Maneaua e hip-hopul românesc.“

Nu mai avem valori  pentru că nu le creăm

“Nu perpetuăm valorile culturale, nu mai avem actorii de altădată, nu mai avem regizorii de altădată, ne place, nu ne place. Cine e Pintilie azi, cine e Daneliuc azi, cine e Ciulei azi în teatru românesc? Deci pe culoarele artei culte şi nu ale acelei populare de unde vine maneaua, noi nu am evoluat, n-am creat valori, n-am creat oameni, n-am creat opera (…) Cultura se creează, ea însăşi se recreează. (…) De ce nu-l avem pe Ion Voicu, de ce nu-l avem pe Enescu, de ce nu-l avem pe Pintilie? Pentru că nu-l creăm. Cheltuim bani pentru aceste valori? Da.”

Nu avem nevoie de un minister al Culturii

“Ministerul Culturii din România are un buget de 1,3 miliarde lei din care 70% plăteşte salariile unor oameni de odihnă, că de cultură nu sunt. Câţi la sută sunt de la PSD, cu rude cu tot, câţi sunt de la PNL? Probabil că raportul dintre cele două partide. (…) Sunt perfect de acord că nu avem nevoie de un minister al Culturii, dar avem nevoie de o autoritate de stat care să aplice o politică culturală naţională. (…)

Avem o exprimare culturală diversă în România, care capitalizată şi, comunicată corespunzător, ne-ar da nouă înşine o identitate. (…) dacă toată această contribuţie naturală, exprimare în valori culturale ar fi bine înţeleasă, nu am mai avea un minister al Culturii cu 70% costuri pentru salariaţi.”

Dacă aş fi profesor, aş preda pe ritm de manele

“Facem totul ca să ne torturăm copiii, să-i scoatem nişte handicapaţi. Pe vremea părinţilor mei, se producea accelerat rusificarea culturii române. Şi atunci era la modă forţarea poporului român să înveţe limba rusă. Şi aveau o metodă foarte simplă: să învăţăm limba rusă cântând. Eu, dacă aş fi profesor, învăţător la o şcoală, aş spune aşa: Florin Salam, fă-mi o manea despre râurile româneşti şi eu o prezint la ora de geografie (…) Adrian Copilul Minune, ia fă-ne câte o manea despre bătălia de la Podul Înalt, una de la Călugăreni, una de la altă bătălie (…) s-ar da bacalureatul numai la Istorie şi ar lua toţi zece.  (…)”

Românii nu se văd jucând în Hamlet. Nu-i reprezintă sinuciderea

“Conaţionalii noştri smarţi, întrebaţi în acest sondaj, spun că ne reprezintă manelele, ne reprezintă miştocăreala (27%). Atenţie, că nu înseamnă numai umor, înseamnă şi haz de necaz, înseamnă şi o formă de superficialitate cu care privim realitatea, viaţa şi cu care credem că putem trece mai bine peste dificultăţi.

Dar nu ne reprezintă sinuciderea. Nu ne vedem jucând în Hamlet.

Înseamnă că suntem un popor cu vitalitate (…)”

Adrian Sârbu a făcut aceste afirmaţii miercuri seara la Ştiu, la Aleph News. În emisiune a fost prezentat şi dezbătut un sondaj Aleph News-Mediafax-ZF, conform căruia 39% dintre respondenţi spun că, în lume, cultura românească se identifică cu maneaua, 27% cu miştocăreala, 17% cu gastronomia, 10% cu cinematografia şi 7% cu influencereala.

Emisiunea integrală AICI: https://alephnews.ro/inregistrare/stiu-24-mai-cu-lucian-nemoiu-si-alex-anghel/

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici