Aglomeraţie la policlinica unui spital de urgenţă: 450 de înscrieri într-o zi pentru analize

Peste 450 de bistriţeni au mers luni la Policlinica Spitalului de Urgenţă Bistriţa-Năsăud pentru a se programa la analize gratuite, numărul acestora fiind de 10 ori mai mare decât în mod obişnuit. Laboratoarele private nu fac analize gratuite pentru că nu a fost adoptat bugetul.

898 afișări
Imaginea articolului Aglomeraţie la policlinica unui spital de urgenţă: 450 de înscrieri într-o zi pentru analize

Caz BIZAR la Policlinica spitalului Bistriţa:450 de înscrieri într-o zi pentru analize

Peste 450 de bistriţeni s-au prezentat, luni, la Policlinica Spitalului de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, pentru a se programa la analize gratuite, după ce laboratoarele private au epuizat fondurile pe care le aveau alocate, iar fără bugetul aprobat nu mai fac programări pentru că nu ştiu câţi bani vor primi.

Numărul pacinţilor care au mers la policlinică este de zece ori mai mare decât în mod obişnuit, în medie fiind realizate doar 30 – 40 de programări zilnic.

„La laboratorul de analize medicale din cadrul policlinicii ne-am confruntat astăzi cu o situaţie fără precedent. De 19 ani de când lucrez eu în spital nu am mai avut o astfel de situaţie: la primele ore un număr de aproximativ 400 de pacienţi aşteptau să îşi facă programare la de analize medicale la laborator. Problema este strict legată de apariţia bugetului pentru anul 2019. Având în vedere faptul că preşedintele nu a promulgat bugetul de stat, Casa de Asigurări de Sănătate a judeţului Bistriţa-Năsăud nu a putut repartiza sume către laboratoarele private şi din această cauză laboratoarele private de analize medicale din oraş nu au putut face programări pentru pacienţi. Toţi aceşti pacienţi s-au îndreptat către Policlinica Bistriţa”, a declarat managerul Spitalului de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, Gabriel Lazany.

Conducerea Policlinii din Bistriţa susţine că deşi au existat nemulţumiri legate de timpii de aşteptare, pacienţii au fost programaţi, o parte fiind trecuţi şi pe o listă de aşteptare, urmând să fie chemaţi la analize dacă nu va fi epuizat bugetul alocat.

La rândul lor, reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate spun că cel mai probabil anul acesta, întrucât s-a pelungit aprobarea bugetului, lumea a intrat în panică şi a apelat la policlinică pentru a nu rămâne fără analize medicale gratuite.

„Laboratoarele fac de obicei programările de pe o lună pe alta, dar neştiind ce fonduri primesc în luna martie nu fac programări în luna februarie pentru că atâta timp cât nu avem bugetul aprobat şi împărţit pe toate laboratoarele, nu ştiu ce fonduri vor avea. (...) Legea finanţelor publice spune că, până se aprobă bugetul anual pe ţară, instituţiile publice pot funcţiona pe un buget de 1/12 din cel al anului precedent, o medie”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici