Alba: Doi luptători împotriva comunismului au fost deshumaţi

Doi luptători împotriva comunismului, Mârza Traian şi Gligor Traian, care au participat, în 1949, la o confruntare armată cu Miliţia, Armata şi Securitatea la finalul căreia au ales să se împuşte reciproc în inimă, au fost deshumaţi, miercuri.

240 afișări
Imaginea articolului Alba: Doi luptători împotriva comunismului au fost deshumaţi

Alba: Doi luptători împotriva comunismului au fost deshumaţi (Imagine: Raul Stet/ Arhiva Mediafax Foto)

Mârza Traian şi Gligor Traian au fost îngropaţi într-o grădină a unei locuinţe din satul Mesentea, comuna Galda de Jos, judeţul Alba, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoriu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că principalul motiv care a stat la baza deshumării celor doi a fost stabilirea cu exactitate a circumstanţellor în care au murit, în acest caz urmând să fie căutaţi cei vinovaţi. Totodată, deshumarea a avut loc şi pentru ca cele două victime să fie îngropate într-un cimitir şi să aibă parte de o înmormântare creştinească.

Ei nu au certificate de deces, acestea urmând să fie eliberate de Primăria din Galda de Jos.

Istoricul Marius Oprea, Şeful Biroului de Investigaţii de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că cei doi luptători împotriva comunismului s-au împuşcat reciproc în inimă după ce locuinţa în care se aflau a fost asediată de cadre ale Securităţii, Miliţiei şi Armatei. Unul dintre ei a murit, iar celălalt ”mai dădea semne de viaţă şi a fost împuşcat în cap de către un securist”.

”A început asediul locuinţei în care se ascundeau în 9 martie 1949 (…) Iniţial securiştii au crezut că s-au adăpostit mai mulţi în casă pentru că cei doi trăgeau şi din pod şi prin ferestre, ei fiind asediaţi de securitate care era postată dincolo de drum, în faţa casei. Securitatea a cerut întăriri (…) Au ciuruit casa. În cele din urmă din casă nu a mai fost nicio ripostă, cu toate acestea securiştii nu au avut curaj să intre, au apelat la doi săteni pe care i-au trimis să vadă dacă partizanii mai sunt sau nu în viaţă. Sătenii au ieşit pe uşă cu armamentul celor doi şi au spus că sunt morţi. Într-adevăr unul dintre ei era mort, împuşcat în inimă, celălalt şi el era împuşcat în piept. Se pare că au ales, cu ultimele cartuşe, să-şi ia viaţa. Însă, cum spuneam, unul dintre ei mai dădea semne de viaţă şi a fost împuşcat în cap de către un securist”, a spus Marius Oprea.

Întrebat cum au ales cei doi să-şi ia viaţa, Marius Oprea a spus că ”împuşcându-se reciproc”.

Investigaţiile de identificare a cadavrelor celor doi au început săptămâna trecută, în urma unor mărturii ale oamenilor din sat.

”Problemele noastre nu se opresc odată cu identificarea celor doi. Este uşor de stabilit, care, cine este, mă refer la oseminte pentru că diferenţa de înălţime între cei doi era destul de mare (…) Din păcate ei nu sunt consideraţi eroi de către statul român. Am făcut demersuri pentru a fi înmormântaţi cu onoruri, cum se cuvinte, pentru că sunt eroi căzuţi în lupta anticomunistă. Din păcate legea nu prevede că eroii anticomunişti ar fi eroi ai statului român, aşa că trebuie să apelăm la autorităţile locale pentru reînhumare, mai ales în situaţiile în care morţii nu au aparţinători sau ei nu îşi permit, financiar vorbind, o reînhumare”, a spus Marius Oprea.

Mârza Traian s-a născut la 15 decembrie 1925 în satul Galtiu, comuna Sântimbru, iar Gligor Traian s-a născut la 18 aprilie 1924 în comuna Livezile (fostă Cacova).

Potrivit Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), casa din Mesentea unde au murit cei doi şi în grădina căreia au fost îngropaţi este situată la numărul 1, fiind prima din sat aflată pe partea stângă a drumului ce vine dinspre Galda de Jos. Imobilul este locuit şi în prezent, însă urmele asediului mai sunt vizibile în unele locuri.

Activităţile care prevăd deshumarea şi recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale victimelor s-au desfăşurat în prezenţa reprezentanţilor Parchetului Militar, care a fost sesizat de către IICCMER în acest caz.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici