Alegeri pentru locul vacant din CSM: Luminiţa Palade a câştigat

Luminiţa Palade, procuror general Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, a obţinut 137 de voturi, iar Camelia Petrescu, procuror general Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, 83, la alegerile pentru ocuparea locului de membru al CSM vacant după demisia lui George Bălan.

140 afișări
Imaginea articolului Alegeri pentru locul vacant din CSM: Luminiţa Palade a câştigat

Alegeri pentru locul vacant din CSM: Luminiţa Palade a câştigat (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Comitetul Electoral Permanent a centralizat rezultatul alegerilor desfăşurate în data de 15 mai a.c. pentru ocuparea locului de membru al Consiliului Superior al Magistraturii de către reprezentantul parchetelor de pe lângă curţile de apel. Rezultatele numărării voturilor sunt: procuror Luminiţa Palade - procuror general Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti - 137 voturi, procuror Camelia Petrescu - procuror general Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov - 83 voturi", se arată într-un comunicat de vineri al CSM.

Pentru ocuparea locului vacant, în conformitate cu dispoziţiile actelor normative care reglementează procedura de alegere a membrilor CSM, urmează etapa depunerii şi soluţionării contestaţiilor de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, cu termen de finalizare 4 iunie, după care, cel mai târziu la 21 iunie, rezultatul votului să fie înaintat Biroului Permanent al Senatului României, pentru validare.

Locul este vacant ca urmare a încetării, prin demisie, a mandatului de membru CSM al lui George Bălan.

George Bălan şi-a dat demisia din magistratură în noiembrie 2012. Preşedintele Traian Băsescu a semnat în 15 ianuarie 2013 decretul de eliberare din funcţia de procuror a lui Bălan de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Foştii procurori George Bălan şi Marcel Sâmpetru, judecătoarea de la instanţa supremă Georgeta Barbălată şi fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov Mihai Vlad au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, în aprilie, pentru divulgarea unor informaţii nedestinate publicităţii, unele dintre acestea fiind din cauze ce privesc siguranţa naţională.

Bălan, procuror şi membru al CSM la data comiterii faptelor, va fi judecat de instanţa supremă pentru două fapte de complicitate la săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii şi pentru asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii.

Procurorii anticorupţie au arătat în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada martie - iulie 2012, Mihai Vlad, Marcel Sâmpetru şi George Bălan, "urmărind comiterea infracţiunii de folosire de informaţii nedestinate publicităţii, au urmat un plan de acţiune, anterior convenit, în cadrul căruia fiecare avea sarcini bine conturate, cu respectarea unor măsuri de prevedere, de natură a înlătura posibilităţile de conservare sau administrare a unor eventuale mijloace de probă privitoare la activitatea infracţională pe care urmau să o desfăşoare".

Astfel, George Bălan şi Marcel Sâmpetru, prin poziţiile pe care le ocupau, respectiv de membru CSM şi consilier în acest for, precum şi prin conexiunile la nivel politic, îi transmiteau lui Mihai Vlad solicitări privind obţinerea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în beneficiul lor sau al altor persoane, în special pentru a-şi asigura apărarea în cazul unor eventuale anchete penale. Totodată, Sâmpetru şi Bălan se asigurau de protecţia lui Mihai Vlad, respectiv de menţinerea acestuia în funcţia de şef al SIPI Ilfov, "în interesul comun al asocierii", au notat procurorii DNA, în documentul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici