Alexe: Ursul nu e un animal de companie şi odată ce e hrănit de om nu se mai poate adapta în pădure

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a spus, marţi, într-o conferinţă de presă, că „ursul este un animal sălbatic, nu unul de companie”, motiv pentru care el nu trebuie hrănit de oameni pentru că, mai apoi, nu se mai poate adapta în interiorul fondului forestier.

501 afișări
Imaginea articolului Alexe: Ursul nu e un animal de companie şi odată ce e hrănit de om nu se mai poate adapta în pădure

Alexe: Ursul nu e un animal de companie şi odată ce e hrănit de om nu se mai poate adapta în pădure

„E pentru prima oară când se şi face Ministerul a depus aplicaţia pe POR astfel încât să avem acel recensământ al urşilor din România. În cadrul acelui proiect, avem şi un sanctuar nou, pe care îl vom construi la Braşov. Ca şi măsuri pe termen scurt, avem un ghid care va fi urcat, dacă nu astăzi, în cursul acestei săptămâni, privind coexistenţa, astfel încât să oferim cetăţenilor din zonele vulnerabile modalităţi prin care ursul să nu să nu intervină în intravilan sau în curţile oamenilor. Avem un proiect-pilot prin care, prin unde scurte, astfel încât ursul să nu mai intervină iarăşi în intravilan. Avem posibilitatea relocării şi avem solicitări în acest sens inclusiv în judeţul Braşov”, a spus Costel Alexe.

Conform ministrului Mediului, urşii ajung să se apropie atât de mult de oameni pentru că sunt ademeniţi cu hrană.

„Ursul, dacă nu ar interveni omul în arealul lui sau nu ar fi ademeniţi (...) sau nu ar fi hrăniţi, ei nu ar avea un motiv să revină. Atâta timp cât noi facem acest lucru şi când spun „noi” mă refer la cetăţenii români, nu facem altceva decât să-i încurajăm să-şi părăsească arealul din interiorul fondului forestier şi să vină în intravilan. Ursul este un animal sălbatic, nu un animal de companie. Indiferent cât de pritenos pare, rămâne un animal sălbatic care în orice moment poate ataca şi poate face victime omeneşti. Tocmai pentru că este animal sălbatic, el nu trebuie hrănit”, a subliniat sursa citată.

Alexe a adăugat că, odată ce un urs va găsi hrană în afara pădurii, acestuia îi va fi dificil să se readapteze în interiorul fondului forestier.

„Dacă sunt anumite exemplare şi aici mă refer la un număr foarte mare în interiorul fondului forestier, sunt convins că aşa pot pot găsi şi ceilalţi. Un urs hrănit de către om nu se mai poate adapta în interiorul fondului forestier pentru că îşi procură mult mai uşor hrana decât să se urce în copac sau să caute zmeura sau murele şi prin relocare urşii (...) nu se adaptează. În momentul de faţă, eu spun că şi oamenii contribuie la venirea ursului în intravilan”, a conchis sursa menţionată.

În ultima perioadă, mai mulţi urşi s-au apropiat foarte mult de casele oamenilor. De asemenea, în mediul online au circulat fimuleţe în care diverse persoane se fotografiau cu animalul sălbatic sau îi dădeau de mâncare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici