Alianţa Confederaţiilor Patronale din România contestă Contractul colectiv de muncă semnat vineri

Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) contestă Contractul colectiv de muncă la nivel naţional încheiat vineri între patru confederaţii patronale şi sindicate, despre care spune că este "un act de impostură".

178 afișări
Imaginea articolului Alianţa Confederaţiilor Patronale din România contestă Contractul colectiv de muncă semnat vineri

Alianţa Confederaţiilor Patronale din România contestă Contractul colectiv de muncă semnat vineri (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"ACPR atrage atenţia Guvernului, celor 5 mari confederaţii sindicale, dar şi celor patru confederaţii semnatare ale falsului contract colectiv de muncă (CONPIROM, UGIR 1903, CPISC şi UNPR), că acest contract naţional colectiv de muncă este recunoscut numai atunci când este semnat de toate cele 13 confederaţii patronale reprezentative la nivel naţional", se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Alianţa reuneşte confederaţiile patronale UGIR, CNIPMMR, CNPR, CP "Concordia", CoNPR, PNR, UNPCPR, AOAR şi asociaţiile de business ARB, IEMA, TIAD şi UNIMPRESA.

ACPR susţine că semnarea contractului reprezintă "un act de impostură" şi că marţi va decide căile de atac împotriva acestuia.

Comunicatul este semnat de Dan Matei Agathon, vicepreşedinte şi purtător de cuvânt la ACPR.

Documentul încheiat vineri prevede un salariu minim de 700 de lei şi o creştere a veniturilor pentru muncitorii calificaţi şi pentru maiştri, cei cu studii superioare rămânând la acelaşi nivel, de 1.200 de lei minimum.

Preşedintele UGIR 1903, Cezar Corîci, a declarat, într-o conferinţă de presă, că de doi ani nu mai fusese majorat salariul minim, iar prin acest contract colectiv s-a încercat acoperirea inflaţiei măcar pentru cei cu salarii foarte mici.

Potrivit acordului, coeficientul pentru muncitorii calificaţi va fi de 1,1, astfel ca aceştia ar urma să aibă un salariu de 770 de lei, faţă de 720 de lei în prezent. Cea mai mare creştere va fi pentru maiştri, care vor avea un coeficient de 1,3, ceea ce înseamnă o creştere de la 780 la 910 lei. Cei cu studii superioare vor rămâne la aceeaşi valoare de 1.200 de lei salariul minim, scăzându-le coeficientul de la 2 la 1,72.

La rândul lor, sindicatele şi-au exprimat vineri nemulţumirea faţă de faptul că România va avea şi în 2011 două salarii minime pe economie, unul pentru angajaţii din mediul privat şi celălalt pentru sectorul public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici