Alianţa Familiilor şi Provita, amendate pentru discriminarea minorităţilor sexuale

Alianţa Familiilor din România şi Asociaţia Provita au fost amendate cu câte 1.000 de lei de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), după ce au au afişat, pe panouri publicitare, în Capitală, mesaje împotriva evenimentelor organizate în cadrul Lunii istoriei LGBT, în februarie.

267 afișări
Imaginea articolului Alianţa Familiilor şi Provita, amendate pentru discriminarea minorităţilor sexuale

Alianţa Familiilor şi Provita, amendate pentru discriminarea minorităţilor sexuale (Imagine: alianta-familiilor.ro)

Colegiul director al CNCD, reunit miercuri în şedinţă, a decis, cu unanimitate de voturi, să amendeze Asociaţia Alianţa Familiilor din România şi Asociaţia Provita pentru Născuţi şi Nenăscuţi pentru afişarea unor bannere care incitau împotriva evenimentelor organizate în cadrul Lunii istoriei LGBT - manifestare pentru promovarea drepturilor minorităţilor sexuale, organizată în februarie în Capitală.

"Vino la Muzeul Ţăranului Român azi (20 februarie, n.r.) la ora 18.00! Ţi-ai vedea băieţelul...homosexual? Ţi-ai închipui fetiţa...lesbiană? Pe Olari şi la MŢR se fac nişte chestii", scria pe panouri.

Potrivit CNCD, mesajul "reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor LGBT incitând totodata împotriva organizării unor evenimente de către organizaţii care promovează drepturile persoanelor LGBT", conform art. 2 alin. 1 coroborat cu art. 15 al Ordonanţei Guvernului nr. 137/2000.

Pe 20 februarie, proiecţia filmului "Copiii sunt bine-mersi/ The Kids Are All Right", programată la Muzeul Ţăranului Român în cadrul Lunii LGBT, a fost oprită de aproximativ 50 de persoane, care s-au ridicat de pe scaune şi au început să huiduie şi să cânte cântece bisericeşti.

CNCD a condamnat atunci public "manifestările homofobe" care au avut loc la Muzeul Ţăranului Român.

Totodată, pe 21 februarie, directorul Muzeului Ţăranului Român, Virgil Niţulescu, a declarat pentru MEDIAFAX că nu a fost prezent la incident, dar că, înaintea începerii proiecţiei, a fost sunat de unul dintre colegii săi care i-a spus că, din cauza unor manifestări huliganice, nu poate difuza filmul. "Am sunat imediat la poliţie, am cerut asistenţa poliţiei pentru a se instaura ordinea, am aflat la o oră după aceea că solicitarea nu a avut niciun efect, în sensul că a venit un echipaj de poliţie, dar nu s-a instaurat ordinea şi proiecţia nu a mai avut loc", a declarat Niţulescu, precizând că datoria paznicilor de la muzeu este să cheme poliţia în cazul producerii unui astfel de eveniment.

Primăria Sectorului 2, unde au fost amplasate afişele prin care oamenii erau îndemnaţi să meargă la MŢR în seara proiecţiei, a identificat firmele care deţin panourile respective - Euromedia Group şi Fler Media, potrivit unui răspuns la o solicitare MEDIAFAX. Reprezentanţii primăriei au mai precizat că nu au primit sesizări în legătură cu afişele, însă primarul Neculai Onţanu a dispus desfiinţarea imediată a acestora şi amendarea celor două firme cu câte 5.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici