Alina Bica, refugiat în Costa Rica. Avocatul său spune că îi este imposibil să ajungă în România: S-au desfiinţat cursele maritime/ Judecătorii nu-i recunosc statutul invocat

Avocatul Alinei Bica a cerut, vineri, instanţei, ca şedinţa să fie secretă, precizând că fost şefă a DIICOT vrea să fie audiată prin videoconferinţă, fiind în imposibilitatea de a veni în ţară. Apărătorul a menţionat că Bica este refugiat în Costa Rica şi a cerut date privind aplicarea protocolului. Instanţa supremă a decis, ulterior, amânarea termenului din dosarul Alinei Bica până pe 16 mai, dispunând solicitarea de informaţii de la DNA privind modalitatea în care s-a aplicat protocolul SRI-Parchetul General în acest caz. Judecătorii spun că Bica nu e refugiat în Costa Rica

6201 afișări
Imaginea articolului Alina Bica, refugiat în Costa Rica. Avocatul său spune că îi este imposibil să ajungă în România: S-au desfiinţat cursele maritime/ Judecătorii nu-i recunosc statutul invocat

Alina Bica, refugiat în Costa Rica. Avocatul său spune că îi este imposibil să ajungă în România: S-au desfiinţat cursele maritime, singurele sunt de marfă

ÎCCJ constată că actele medicale nu dovedesc imposibilitatea de prezenţă. (..) ÎCCJ constată că aceasta nu are statut de refugiat, are un carnet provizoriu valabil până la 30 ianuarie 2019.

Judecătorii au respins cererea de secretizare a şedinţei, însă au admis transmiterea unei adrese către DNA pentru comunicarea modului în care s-a aplicat protocolul SRI-Parchetul General în această cauză.

Avocatul Alinei Bica a cerut, vineri, instanţei, ca şedinţa să fie secretă, precizând că fost şefă a DIICOT vrea să fie audiată prin videoconferinţă, fiind în imposibilitatea de a veni în ţară. Apărătorul a menţionat că Bica este refugiat în Costa Rica.

"Doamna Bica are statut protejat şi este refugiat în Costa Rica. Reşedinţa sa este acum este în San Jose", a spus avocatul în sala de judecată.

Alina Bica ar fi refugiat din luna ianuarie, avocatul ei prezentând documente pe care le-ar fi luat de la jurnalista Sorina Matei.

Ulterior, Sorina Matei a anunţat că este vorba despre un răspuns al Direcţiei de Migraţie şi Imigraţie din Costa Rica care spunea că procedurile sunt confidenţiale. Răspunsul a fost postat în urmă cu două zile de jurnalista Sorina Matei pe pagina de Facebook şi preluat ulterior de apărătorul Alina Bica.

Avocatul Alinei Bica a susţinut că fosta şefă a DIICOT se află în imposibilitatea de a veni în România, din cauza unei leziuni de coloană lombară, cerând astfel audierea prin videoconferinţă, dând exemplu lui Sebastian Ghiţă.

Acesta a precizat că urmează să aibă o intervenţie medicală, iar trei luni nu poate călători cu avionul.

"S-au desfiinţat cursele maritime, singurele sunt de marfă. Nu sunt vase de croazieră care să traverseze acum oceanul. De aceea nu a putut să vină în faţa dumneavoastră. (..) Doamna Bica va cere să fie audiată prin intermediul videoconferinţei, aşa cu s-a întâmplat cu cel din Serbia", a spus avocatul Alinei Bica în sala de judecată.

În replică, procurorul DNA a cerut respingerea cererilor, precizând că documentele depuse nu demonstrează că se află în imposibilitatea de a călători, menţionând că se urmăreşte tergiversarea cauzei.

"Această stare de sănătate a fost invocată din decembrie 2017. Recomandarea medicală iniţială a fost tratament cu analgezice. De atunci nu au mai apărut modificari. Ea a solicitat să dea o declaraţie suplimentară. Între timp, Alina Bica a plecat din ţară. Demersurile acesteia urmăresc tergiversarea cauzei", a spus procurorul DNA.

Alina Bica este judecată pentru fapte pe care le-ar fi comis în calitate de membru în comisia ANRP.Omul de afaceri Dorin Cocoş este judecat pentru două fapte de trafic de influenţă şi dare de mită, iar fiul acestuia Alin Cocoş, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită. Dorin Cocoş este acuzat că, în schimbul influenţei exercitate asupra Alinei Bica şi a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins şi primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denunţător în cauză, suma de 10 milioane de euro, cu condiţia să-i asigure rezolvarea dosarului de despăgub

NOTĂ: În forma iniţială a ştirii se preciza că documentele traduse au fost transmise de Alina Bica jurnalistei Sorina Matei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Instanţa supremă a decis, vineri, amânarea termenului din dosarul Alinei Bica până pe 16 mai, dispunând solicitarea de informaţii de la DNA privind modalitatea în care s-a aplicat protocolul SRI-Parchetul General în acest caz. Judecătorii spun că Bica nu e refugiat în Costa Rica

ÎCCJ constată că actele medicale nu dovedesc imposibilitatea de prezenţă. (..) ÎCCJ constată că aceasta nu are statut de refugiat, are un carnet provizoriu valabil până la 30 ianuarie 2019.

Judecătorii au respins cererea de secretizare a şedinţei, însă au admis transmiterea unei adrese către DNA pentru comunicarea modului în care s-a aplicat protocolul SRI-Parchetul General în această cauză.

Alina Bica este judecată pentru fapte pe care le-ar fi comis în calitate de membru în comisia ANRP.Omul de afaceri Dorin Cocoş este judecat pentru două fapte de trafic de influenţă şi dare de mită, iar fiul acestuia Alin Cocoş, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită. Dorin Cocoş este acuzat că, în schimbul influenţei exercitate asupra Alinei Bica şi a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins şi primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denunţător în cauză, suma de 10 milioane de euro, cu condiţia să-i asigure rezolvarea dosarului de despăgubire.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici