Alocaţiile complementară şi monoparentală, unificate, pragul de atribuire scade cu 100 lei

Guvernul dezbate luni, în primă lectură, un proiect de lege prin care alocaţia complementară pentru susţinerea familiei e unificată cu cea monoparentală, iar pragul pentru atribuirea acestei noi alocaţii scade cu 100 lei, de la 470 la 370 lei pe venit pe membru de familie, susţin surse ministeriale.

724 afișări
Imaginea articolului Alocaţiile complementară şi monoparentală, unificate, pragul de atribuire scade cu 100 lei

Alocaţiile complementară şi monoparentală, unificate, pragul de atribuire scade cu 100 lei (Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Unificarea celor două tipuri de alocaţii, de care beneficiau familiile cu venituri de până la 470 lei pe membru de familie, este inclusă într-un proiect de Lege privind alocaţia pentru susţinerea familiei, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, şurse ministeriale.

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mihai Şeitan, declara, în 24 august, pentru MEDIAFAX, că suma indemnizaţiilor acordate unei familii sau unei persoane singure nu va putea depăşi un anumit plafon, care va fi stabilit prin Codul social, document care trebuie finalizat în luna octombrie.

Ministrul Mihai Şeitan a precizat că plafonul maxim pentru suma indemnizaţiilor pe care o familie sau o persoană le pot primi nu a fost încă stabilit.

Demnitarul a explicat că această măsură va fi luată pentru a nu încuraja "nemunca", arătând că în prezent sunt multe cazuri în care veniturile cumulate din ajutoare sociale ajung la 3.000 - 4.000 de lei lunar.

Şeitan a mai spus că noul act normativ va direcţiona fondurile din bugetul asigurărilor sociale doar către cei care au nevoie de sprijin.

Ministrul Muncii a adăugat că o parte din indemnizaţii vor dispărea, în sensul că vor fi comasate, dând ca exemplu persoanele cu handicap, pentru care legislaţia actuală prevede 13 tipuri de indemnizaţii iar în Codul social va mai exista doar un singur tip.

Mihai Şeitan a mai spus că în şedinţa de Guvern de miercuri urmează să fie discutate două elemente din Codul social, respectiv Legea venitului minim garantat şi Legea alocaţiilor familiale. El a precizat că acestea au fost deja dezbătute în coaliţie şi miercuri ar putea fi aprobate.

Ministrul Muncii a mai explicat că în Codul social va fi integrată toată legislaţia privind asistenţa socială, iar proiectul de act normativ trebuie finalizat până în a doua parte a lunii octombrie.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, declara, în 20 august, că Ministerul Muncii lucrează la elaborarea unui cod social prin care vizează reducerea celor 200 de programe sociale.

Videanu preciza că 30 la sută din fondurile acordate programelor sociale sunt costuri de administrare.

Premierul Emil Boc anunţa, în 12 august că Guvernul şi-ar putea asuma din nou răspunderea în faţa Parlamentului, în septembrie sau octombrie, pentru adoptarea unor legi importante, precum Codul asistenţei sociale şi modificarea Codului Muncii şi a Legii salarizării unitare în sectorul bugetar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici