Aproape 50 de persoane, audiate la Deva în cazul interceptărilor neautorizate - VIDEO

Aproape 50 de persoane din 20 de judeţe şi din Capitală sunt audiate, miercuri seară, la Serviciul Teritorial Hunedoara al DIICOT, în cazul interceptărilor neautorizate de convorbiri telefonice, discuţii ambientale, transmisii tip SMS, anchetatorii afirmând că există peste 35 de victime.

189 afișări
Imaginea articolului Aproape 50 de persoane, audiate la Deva în cazul interceptărilor neautorizate - VIDEO

Alte peste 20 de persoane au fost aduse la DIICOT Hunedoara în cazul interceptărilor neautorizate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit şefului Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, comisarul şef Traian Berbeceanu, în cursul zilei de miercuri s-au efectuat peste 40 de percheziţii în 20 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, iar în urma acestora 47 de persoane au fost aduse la sediul din Deva al DIICOT Hunedoara pentru a fi audiate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Avem peste 35 de martori care au dat declaraţii în acest caz. Vânzarea dispozitivelor de interceptare se făcea pe un site de internet, iar de acolo îşi puteau alege anumite opţiuni de interceptare: unii primeau SMS-uri, alţii erau avertizaţi pe căsuţa de mail, sunt cazuri în care soţul a cumpărat dispozitiv pentru a-şi urmări soţia, însă şi aceştia au comis o infracţiune", a declarat Berbeceanu.

Potrivit acestuia, după audieri, procurorul va stabili câţi dintre cei aduşi la DIICOT vor fi propuşi pentru mandat de arestare preventivă.

"În cursul noţii, persoanele care vor fi propuse pentru mandat vor fi duse la Alba Iulia pentru a apărea în faţa judecătorilor", a mai spus Traian Brbeceanu.

Potrivit acestuia, dacă vor fi găsiţi vinovaţi de infracţiuni informatice şi infracţiuni prevăzute de Legea nr. 51/1991, privind siguranţa naţională a României, persoanele audiate riscă până la 12 ani de închisoare.

La ora transmiterii acestei ştiri, persoanele audiate se aflau încă la sediul DIICOT Hunedoara, din Deva, urmând ca în cursul nopţii de miercuri spre joi să fie duse la Alba Iulia pentru a fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Unele dintre persoanele audiate au fost aduse cu un microbuz şi trei dube ale Poliţiei, care au fost însoţite de luptători de la Detaşamentul de Intervenţie Rapidă. Printre persoanele aduse la audieri sunt şi mai multe femei, iar uneia dintre ele i s-a făcut rău şi a fost preluată de o Ambulanţă şi dusă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva.

Cazul privind destructurarea de către DIICOT a reţelei care realiza interceptări neautorizate de convorbiri telefonice, discuţii ambientale, transmisii tip SMS este unic în România, iar cei 50 de suspecţi sunt cercetaţi pentru încălcarea Legii siguranţei naţionale, afirmă anchetatorii.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au declanşat, miercuri dimineaţă, 53 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în alte 20 de judeţe în cadrul unei ample anchete, în care 50 de persoane sunt suspectate că ar fi achiziţionat de la N. Oproiu un soft pentru realizarea de interceptări neautorizate.

Procurorii DIICOT fac cercetări pentru săvârşirea de infracţiuni informatice şi infracţiuni prevăzute de Legea 51/1991 privind siguranţa naţională a României.

Potrivit unor surse judiciare, printre persoanele audiate este şi patronul unei firme care comercializa softuri informatice.

Video Stirileprotv.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici